Miloš Zeman ještě v Číně usedl před kameru a spustil kanonádu: Likvidace novinářů? Hloupost našich komentátorů je nekonečná!

18.05.2017 21:40

Týden s prezidentem na TV Barrandov byl tentokrát něčím specifický. Pravidelný rozhovor s prezidentem natáčel tentokrát generální ředitel televize Jaromír Soukup přímo v Číně. Zeman prozradil, o čem mluvil se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem a jak se z daleké Asie díval na vládní krizi.

Miloš Zeman ještě v Číně usedl před kameru a spustil kanonádu: Likvidace novinářů? Hloupost našich komentátorů je nekonečná!
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

V úvodu pořadu prezident popsal projekt nové Hedvábné stezky. Podle prezidenta jde o největší infrastrukturní projekt v moderní historii a jako takový je investičně zajímavý pro Českou republiku. Otevře se tu prostor pro nové projekty pro naše stavební firmy. Otevře se prostor pro další investice z Číny a navíc je zde prostor, aby alespoň jedna z větví nové Hedvábné stezky vedla přes Česko. Je to ovšem dlouhodobý projekt a jeho pozitivní důsledky se podle Zemana projeví až časem.  

Já jsem kdysi řekl, že bychom se od Číny měli učit

„Ale přece jenom na jednom začátku, pane Soukupe, jsme,“ podotkl prezident. „Mě velice potěšilo, že jsme se po řadě složitých jednání dostali do situace, že existují tři letecké linky mezi Českou republikou a Čínou, které jsou naplněné,“ pochvaloval si prezident.

Zeman uznává, že každý hospodářský projekt s sebou nese také politickou ideologii. „Žádný projekt není prost ideologických cílů, ale záleží na tom, co převáží, jestli ideologie, nebo byznys,“ uvedl prezident. Podle Zemana ale u nové Hedvábné stezky převáží byznys.

„Já jsem kdysi řekl, jak bychom se měli od Číny učit, jak stabilizovala společnost. Samozřejmě že jsem neměl na mysli politickou stabilizaci, ale projektovou stabilizaci. Když se podíváte, tak tady fungují vysokorychlostní železnice, zatímco my o vysokorychlostní železnici už desítky let jen mluvíme,“ zaznělo z úst prezidenta. Od Číňanů bychom se tedy měli učit v oblasti realizace různých projektů.  

„My potřebujeme, aby mateřský přístav čínských bank byl právě v Praze, a ne třeba ve Varšavě,“ pokračoval v popisu situace Zeman. Prozradil, že se v Číně snažil pomoct také společnosti HomeCredit největšího českého miliardáře Petra Kellnera. „HomeCredit ovládá jednu třetinu trhu spotřebitelských úvěrů v Číně. Pravda, společnost má sídlo v Nizozemsku, ale v Česku platí třetí největší množství daní. Takovýmto lidem proto není správné závidět, ale pomáhat, protože z daní zaplacených u nás se platí stavba silnic a tak podobně.“  


Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem, který moderoval ředitel televize Jaromír Soukup. (ReproFoto: TV Barrandov)

Hloupost českých komentátorů je nekonečná

Ve druhé polovině rozhovoru se prezident pustil do českých novinářů, kteří na schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyzdvihli bonmot o tom, že „novináře je třeba likvidovat“. „Hloupost našich komentátorů je nekonečná. Ve skutečnosti šlo o okrajovou poznámku, kdy jsme se prodírali zástupem novinářů, tak jsme si se smíchem řekli, že by bylo třeba je likvidovat,“ řekl prezident. Uznává prý, že je třeba ctít svobodu slova, jenže přidává jedno „ale“. Svoboda slova je podle něj něco krásného, ale není totožná se svobodou k šíření hloupostí.

„Jenom český novinář může z hodinového jednání s ruským prezidentem vytrhnout jednu okrajovou větu. Bavili jsme se především o ekonomické spolupráci a součástí této spolupráce bude i mezivládní jednání mezi Českou republikou a Ruskem, které se po třech letech obnoví... Pak jsme probírali samozřejmě i otázky českých investic v Ruské federaci a naopak. Chtěl bych zároveň říci, že je dobré, že počet ruských turistů u nás opět roste. S rostoucím počtem čínských turistů to pomůže našemu cestovnímu ruchu,“ zdůrazňoval Zeman.

My tady pracujeme a v našem malém českém rybníčku se politici hádají

Prezident využil tohoto momentu k přechodu od zahraniční politiky k politice domácí. „My tady všichni v Číně pracujeme, zatímco v našem malém českém rybníčku se politici jenom hádají. A já si myslím, že pro Českou republiku je potřeba pracovat,“ řekl prezident.

Následně jak premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), tak ministru financí Andreji Babišovi (ANO) vyčetl, že se chovají chaoticky. „U obou z nich registruji jakési chaotické chování. Napřed premiér ohlásí demisi, pak řekne, že ji podá až kolem 20. května, a nakonec řekne, že ji nepodá vůbec. Chaotické je i to, že navrhuje odvolání ministra, ale nenavrhuje nástupce,“ vyčetl prezident Sobotkovi.

Sobotka však jednal podle Zemana chaoticky i v okamžiku, kdy odmítl jako Babišovu nástupkyni v úřadě jeho náměstkyni Alenu Schillerovou.

Nešetřil však ani Babiše. „A chaotické je i to, že Babiš říká, že se nenechá odvolat, že se nechá raději zabít, než by odstoupil, a následně za sebe navrhne svou náměstkyni Alenu Schillerovou. A když je odmítnuta, v rozporu s koaliční smlouvou, tak Andrej Babiš pokorně hledá jiného kandidáta. To je také chaotické,“ obořil se Zeman na Babiše.

„Je tedy třeba jasně označit viníka této krize a krok číslo dvě je hledat její řešení,“ shrnul prezident. Viníkem krize je podle Miloše Zemana premiér Bohuslav Sobotka, který všechny zaskočil tím, že podal demisi, ačkoli to dělat nemusel, a na to navazovaly další kroky. Předseda vlády Sobotka krizi popisuje diametrálně odlišně. Viníkem vládní krize je podle jeho názoru Andrej Babiš, kolem něhož už se točí tolik podezření, že zkrátka musí odejít z politiky.

Není to už trochu moc, pane prezidente?

„Tady se obětuje pozitivní státní rozpočet politickému boji, kde se politici snaží zničit jeden druhého,“ kroutil hlavou Zeman.

„Tak zaprvé, Bohuslavu Sobotkovi není vůbec nic po tom, koho si hnutí ANO navrhne do pozice ministra financí. Tyhlety kádrovácké praktiky jsou hloupé a trapné a opět jsou součástí politického boje,“ rozčiloval se prezident. V tomto prý plně souhlasí s předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem, který dal najevo, že hodlá ctít koaliční smlouvu, a výběr kandidáta primárně nechá na hnutí ANO.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Premiér se dokonce nechal slyšet, že svými prodlevami v jednání mu znemožňujete jednání jako premiéra. Není už to moc?“ zeptal se v jednu chvíli Soukup.  

„Odešlu premiérovi dopis, kde ho požádám, aby urychleně navrhl ministra či ministryni na ministerstvo financí, a vytknu mu, že prodlevy v těchto návrzích poškozují Českou republiku,“ vypálil prezident.

Sluší se dodat, že se pořad předtáčel, takže Zeman zřejmě nevěděl o tom, že Bohuslav Sobotka akceptoval jako Babišova nástupce Ivana Pilného z hnutí ANO.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…