Miloš Zeman na nás prý vystrkuje zadek

05.02.2015 14:41

Řada kontroverzních výroků, které v poslední době pronesl prezident Miloš Zeman, se stala inspirací k zamyšlení publicisty Petra Třešňáka na webu časopisu Respekt. Hlavu státu ztrhal za jeho slova o superholocaustu a nakonec dospěl k závěru, že Zeman používá taktiku „stažených kalhot“.

Miloš Zeman na nás prý vystrkuje zadek
Foto: Michal Kamaryt, ČTK
Popisek: Miloš Zeman na pražské konferenci k výročí konce holocaustu

Třešňákovi vadí už jen to, že prezident si dovolil vyslovit slovo „superholocaust“, jímž minulý týden varoval, že světu hrozí něco ještě horšího než nacistická genocida, totiž vyvraždění stamilionů lidí hrdlořezy Islámského státu.

Zemanovi chybí cit pro historické paralely

„Přidávat předponu „super“ k tragédii, která nemá v dějinách obdoby, je samo o sobě nevkusné,“ domnívá se publicista s tím, že Zeman zjevně postrádá cit pro historické paralely, když „srovnává vyspělé byrokratické soukolí na vyhlazení etnické menšiny s geopolitickou expanzí krvelačných fanatiků.“

Podle Třešňáka navíc existuje podezření, že důvodem prezidentových silných slov o islamistech je snaha odvést pozornost od dění na Ukrajině a „potěšit tak ruské přátele.“

V další části svého zamyšlení Třešňák přirovnává Zemana k jukeboxu, z nějž hloupé výroky padají tak často, že vzniká pochybnost, zda má vůbec nějaký smysl s nimi polemizovat.

Kdo si v divadle stáhne kalhoty, má vyhráno

Publicista upozorňuje na to, že osvědčený způsob strhávání pozornosti už odpradávna definuje tzv. pravidlo stažených kalhot. „Kdo si v divadle stáhne kalhoty, má vyhráno – lhostejno, jak zajímavý je program a jak kultivované publikum, všichni se budou dívat na jeho nahý zadek,“ vysvětluje s tím, že Miloš Zeman tenhle trik používá často. A nemusí mu jít vždy jen o publicitu. Spousta prezidentových kroků prý sleduje zřetelný plán – pomstít se oponentům, upevnit svou pozici, hájit ruské zájmy, útočit na společnost rovných příležitostí. V této souvislosti si Třešňák posteskl, že prezidentská funkce přitom Zemana dokonale chrání. „Nemusí dál vést žádnou polemiku ani reagovat, jen se odmlčí, vzkáže pár frází po svém mluvčím a za pár dnů se s rozepnutým poklopcem zjeví zase někde jinde,“ dodal ironicky.

V závěru svého článku se publicista snaží nalézt odpověď na otázku, zda mají na Zemanova prohlášení média reagovat. Dochází k tomu, že sdělovací prostředky mohou ignorovat, a to pouze někdy, jen řadové extremisty, jako je Tomio Okamura. „Ve chvíli, kdy prezident útočí na konkrétní lidi, ať už jsou to čeští profesoři, ruské punkerky nebo děti s handicapem, společnost se má ozvat,“ dodal Třešňák.

Celý článek najdete zde


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…