Miloš Zeman nastupuje! A toto provede. Z ČSSD smutně zní: Jak tohle lidem vysvětlíme...

03.05.2017 7:32

Víceméně se očekávalo, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odvolá ministra financí Andreje Babiše (ANO). To, že oznámí demisi celé vlády, bylo však překvapením. O tom, že si nyní Sobotka myslí, že jej sestavením nové vlády pověří prezident Miloš Zeman, jenž je na tahu, i o dalších zákulisních zprávách píše MF Dnes.

Miloš Zeman nastupuje! A toto provede. Z ČSSD smutně zní: Jak tohle lidem vysvětlíme...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

„Hlavně nespěchat,“ to je prý teď motto prezidenta republiky Miloše Zemana, jenž se nyní může ujmout hlavní role. Podle všeho však chce nechat všechny aktéry vládní krize, aby oznámili své představy. 

Možností je pak několik – sestavením nového kabinetu může pověřit opět předsedu vítězné strany z posledních voleb do Poslanecké sněmovny, stejně tak jako šéfa druhé nejsilnější strany, hnutí ANO, Andreje Babiše; může také pověřit k vládnutí úřednickou vládu. Tato varianta však není příliš pravděpodobná – kvůli blížícím se volbám a také nedostatku osobností. Předčasné volby jsou pak de facto zapomenutou variantou – musely by se konat o prázdninách či začátkem září, a to je již příliš blízko k sněmovním volbám vyhlášeným na 20. až 21. října. 

Právě s první možností prý nejvíce kalkuluje Sobotka a domnívá se, že by obnovil koalici s hnutím ANO a lidovci, jen bez ministra financí Andreje Babiše (ANO). A tento válečný stav spočívající ve zmíněném dohadování se by, jak uvádí list, skutečně mohl do voleb přetrvat. Neb do nich schází necelého půl roku a před vládou je především důležitá povinnost sestavit rozpočet na příští rok. Sestavením vlády by pak prezident Miloš Zeman mohl pověřit jiného sociálního demokrata. Ve hře jsou jména ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka, jehož zmínil samotný Babiš, nebo nyní MF Dnes spekuluje nad ministrem vnitra Milanem Chovancem. Na Hradě prý tuto variantu prosazuje Zemanův poradce Martin Nejedlý. 

Premiér proti Babišovi brojil kvůli pro něj dosud nevyjasněné kauze korunových dluhopisů. „Část ČSSD v čele s dvojkou strany a ministrem vnitra Milanem Chovancem premiérovi radila ‚zachovat se jako chlap‘ a Babiše odvolat. Část kolem ministrů Lubomíra Zaorálka a Michaely Marksové zase argumentovala, že Babiš mimo vládu bude do voleb ještě nepříjemnější soupeř,“ podotýká MF Dnes. 

Za včerejší rozhodnutí se tak Sobotka dočkal pochvaly, ale jen pomálu. Slova uznání však vyslovil například jihočeský hejtman Jiří Zimola, jenž je dlouhodobým Sobotkovým kritikem. „Sobotka se zachoval nečekaně, ale chlapsky,“ řekl. Stejně tak Sobotku de facto pochválil poslanec Jeroným Tejc. Ten uvedl, že Sobotkova varianta je zajímavá. 

Jeden z vlivných členů strany se však obává, jak se celá věc vysvětlí voličům. „Dluhopisy jsou složitá věc, že nevím, jak voličům vysvětlíme, proč kvůli tomu potápíme úspěšnou vládu,“ uvedl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…