Miloš Zeman nejspíš odchází, objevil Petr Kamberský z Lidových novin. A toto k tomu napsal

19.12.2015 7:54

Zemanovo odcházení, tak nazval svou glosu v dnešních Lidových novinách jejich komentátor Petr Kamberský. Týká se ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynka Kmoníčka, který se má stát českým velvyslancem v USA.

Miloš Zeman nejspíš odchází, objevil Petr Kamberský z Lidových novin. A toto k tomu napsal
Foto: Archiv HK
Popisek: Dr. Hynek Kmoníček, ředitel Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky

Kamberský uvádí, že to, že bude Kmoníček ambasadorem, bylo dlouhodobě jasné, otázkou jen bylo, za jaké vlády se tak stane. „Tak už to tady chodí a není to nic zlého. Pokud zahraniční politiku státu ovlivňují tři hráči (prezident, premiér, ministr zahraničí), je i personální koordinace nezbytná,“ uvedl však k tomu Kamberský. A podivuje se především nad tím, že schválení Kmoníčkovy nominace přichází v brzký čas. 

„Pokud z Hradu odejde další z klíčových mužů, s kým bude Miloš Zeman dělat příští kampaň, kdo bude jeho tým? Jinak řečeno: Nenaznačuje nám hlava státu, že jí jedno období vládnutí bude stačit, tak jako jí stačilo jedno období v křesle premiéra?“ ptá se Kamberský a poznamenává, že na odchodu je i Jindřich Forejt, hradní protokolář, o němž se spekuluje, že bude velvyslancem ve Vatikánu.

A nejsou to jediné dvě osoby, se kterými se bude Zeman loučit. Nejprve se rozkmotřil se svým velkým podporovatelem, lobbistou Miroslavem Šloufem, odchází i šéf vojenské kanceláře Hradu Rostislav Pilc, kterému nebyla prodloužena bezpečnostní prověrka, otřeseny jsou i posty kancléře Vladimíra Mynáře, který je zcela bez prověrky, či Martina Nejedlého, poradce hlavy státu, jehož firma dluží státu miliony. A pryč je i další Zemanova opora, Jiří Rusnok, jenž má místo v České národní bance. 

„A v tuto chvíli pouští Zeman nejméně problematického muže pryč? Naděje je opium lidstva, ale kdyby se náhodou ukázalo, že Miloš Zeman nebude znovu kandidovat, tak Kmoníčkův odchod byl onen bod zlomu,“ uzavírá v té souvislosti ke Kmoníčkově odchodu Kamberský.
 

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …