Miloš Zeman ohlásil před kamerou termín voleb a vyslal velmi silné varování Sobotkovi

06.04.2017 21:35

Prezident Miloš Zeman již počtvrté usedl před kamery TV Barrandov v pořadu Týden s prezidentem. Zpovídal ho generální ředitel televize Jaromír Soukup. Řeč přišla na teroristický útok v Petrohradě, ale i na to, kdy se uskuteční sněmovní volby. Prezident Zeman oznámil definitivní datum. V této souvislosti se s gustem vysmál Lidovým novinám. Obrazně řečeno, za uši dostali i TV Barrandov a premiér Sobotka.

Miloš Zeman ohlásil před kamerou termín voleb a vyslal velmi silné varování Sobotkovi
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

První slova věnoval teroristickému útoku v petrohradském metru. „Teroristické útoky pokračují v celé Evropě a je naivní předpokládat, že ustanou, pokud nedojde k zásahu, nikoli pouze, ale také proti Islámskému státu,“ zahájila hlava státu. Podle prezidenta je třeba zatočit se všemi teroristy, a to i s těmi z Kavkazu, kteří často bojují v řadách Islámského státu a teď možná stáli i za útokem v Petrohradu.

Následně se opřel do Německa, které chce zavést mýto pro všechny řidiče, přičemž ti němečtí by zároveň získali úlevy, takže by toto mýto v podstatě platili především cizinci. „My jsme vstupovali do EU, abychom mohli využít podmínek jednotného trhu, ale tady jeden stát zavádí zvláštní podmínky... Ve svých důsledcích, ne že bych tím chtěl strašit, hrozí rozpad Evropské unie,“ varoval prezident.

V obecné rovině se přiklonil k výraznějšímu progresivnímu zdanění, jelikož vždy byl stoupencem švédského sociálního státu. Pokud budou vybrané peníze efektivně využity, pak je Zeman jednoznačně pro výraznější progresivní zdanění, jak ho navrhuje premiér Bohuslav Sobotka stojící v čele ČSSD.  

V pátek přišla zpráva o odvolání švýcarského velvyslance Karla Borůvky kvůli chování jeho ženy, protože manželka velvyslance nese spoluzodpovědnost za prestiž své země. „Sdílím názor, že manželka nese spoluzodpovědnost za reprezentování své země, a pokud manželka dělá ostudu, tak ji dělá celé zemi,“ prohlásil Zeman, proto Borůvku pravděpodobně z postu odvolá, až se ke konci dubna vrátí do Prahy.


Miloš Zeman v rozhovoru s Jaromírem Soukupem v pořadu Týden s prezidentem. (ReproFoto: TV Barrandov)

Lidové noviny jsou ty nejhloupější v Česku, udeřil Zeman

„Jak je k volbám ještě daleko,“ ptal se následně Soukup Zemana a chtěl od něj slyšet, na kdy sněmovní volby vyhlásí.

Zeman začal tím, že zkritizoval předvolební průzkumy, které se v posledních případech netrefily do skutečných volebních výsledků, např. u hnutí ANO Andreje Babiše, pročež Zeman doporučil brát průzkumy s rezervou.

„A teď, abych televizi Barrandov udělal radost, tak vám jako prvním ohlásím, na kdy jsem se rozhodl vyhlásit volby. Předesílám, že mě k tomu vede i vyhlášení v Lidových novinách, které považuji za nejhloupější noviny v České republice,“ rýpl si prezident. Narážel na spekulace deníku, že by se volby mohly uskutečnit např. už v září nebo snad ještě dřív.  

„Já už jsem se setkal s názory některých politiků, kteří mi řekli, že už jsou velmi unaveni koaličními hádkami. Jenomže nad zájmy politiků stojí zájmy občanů. A co je zájmem občanů? Jejich zájmem je mít co nejvíce informací o programech politických stran. Proto jsem se rozhodl, že parlamentní volby vypíšu na nejzazší možný termín, 20. a 21. října,“ ohlásil prezident.

Politické strany to prý mohou považovat za přátelské gesto z Hradu, protože si teď mohou rozplánovat kampaně. Kdyby k nim Zeman nebyl přátelský, nechal by je prý v nejistotě co nejdéle. Poslední možný termín voleb prý navíc občanům pomůže seznámit se s kandidáty, kteří jsou sice zapsáni na kandidátní listiny, ale lidé je moc neznají.

Volby s sebou nesou pro politické strany nejedno riziko. Zeman vyslal přes televizní obrazovky nepřímé varování předsedovi ČSSD a premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. „Z velké strany se může stát malá, což bohužel vidíme u sociální demokracie, ale také naopak. Politika je krásná právě v tom, že nic není dáno napořád a vše se proměňuje,“ pochvaloval si Zeman. 

Pokud jde o ČSSD, Zeman zalitoval odchodu Jeronýma Tejce z vrcholné politiky v Poslanecké sněmovně. Tejc je podle prezidenta výraznou politickou osobností, kterých prý v Česku mnoho není, takže si ČSSD nemůže dovolit takové výrazné politiky ztrácet.

Za uši nedostaly jen Lidové noviny, ale také TV Barrandov

Soukup se prezidenta Zemana zeptal i na měnící se cenu zeleniny, která stoupá či klesá v důsledku toho, zda ji dovážíme ze zahraničí. Třeba ze Španělska. Na prezidentovi bylo patrné, že chvíli snad nevěřil vlastním uším. „Ale no tak, pane Soukupe, před týdnem to byli sládci, teď ceny zeleniny. Já vás tady zásobuji tak zásadními informacemi, jako je termín parlamentních voleb, a vy se mě ptáte na cenu zeleniny,“ kroutil hlavou nespokojeně Zeman. Obratem podotkl, že cena zeleniny se zkrátka mění.

Za zajímavější téma považuje Zeman slábnoucí odbory v Česku. V tuto chvíli je odborově organizováno asi 17 procent zaměstnanců. Podle Zemana v Česku není postavení odborů právě nejpevnější v porovnání se západními státy, ale podnikatelé přesto zvedají mzdy. Jenže ani ne tak kvůli odborům jako spíš kvůli tomu, že se nedostává zaměstnanců, a pokud si chce podnikatel udržet současné pracovníky, musejí jim zkrátka zvednout plat.

Hora porodila myš

Nakonec došlo i na téma inkluze znevýhodněných dětí na českých školách. Mezi výrazné zastánce tohoto projektu patřila i ombudsmanka Anna Šabatová a prezident se jí nejen kvůli výsledkům inkluze vysmál. Podle jeho názoru je nedůvěryhodná.

Do projektu se nakonec zapojilo jen asi 200 dětí, které nakonec nastoupily v prvních třídách, a to je velmi nízké číslo, když vezmeme v potaz, kolik pozornosti bylo inkluzi věnováno třeba i v médiích. „Jinými slovy, hora porodila myš. Rodiče si ponechali právo rozhodovat o osudu svých dětí. Tak si jen kladu otázku, kam zmizí ony miliardy, které měly být na inkluzi určeny, když projektem prochází asi 200 dětí,“ uvedl prezident.   

Rozhovor se pomalu chýlil ke konci a Miloš Zeman ještě jednou využil příležitost, aby pokáral ředitele Soukupa. „Bylo to příjemné, ale příště se mě neptejte na zeleninu ze Španělska,“ uzavřel Zeman své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…