Miloš Zeman opět skóroval: Zahraniční tisk horečně píše o tom, co včera provedl

21.09.2016 9:57

Prezident Miloš Zeman se opět dostal do centra pozornosti zahraničních médií. Jako jeden z mála prezidentů na světě veřejně podpořil v amerických prezidentských volbách republikánského kandidáta Donalda Trumpa.

Miloš Zeman opět skóroval: Zahraniční tisk horečně píše o tom, co včera provedl
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Zpravodajská agentura Bloomberg zmiňuje, že Zemanova podpora Trumpa je v přímém kontrastu k postojům většiny evropských představitelů, včetně českého premiéra Sobotky. „Nechci zasahovat do vnitřních záležitosti Spojených států. Nicméně, kdybych byl americkým občanem, tak bych volil Donalda Trumpa,“ cituje Bloomberg výrok z rozhovoru, který český prezident poskytl serveru idnes.cz a připomíná, že Trumpa již v červenci podpořil také maďarský premiér Viktor Orbán. 

Anketa

Kdo je nadějí české pravice?

0%
0%
45%
1%
6%
1%
hlasovalo: 9269 lidí

Ve výčtu „hříchů“, kterých se Zeman z pohledu Bloombergu dopustil, nechybí jeho podpora referenda o EU, nesouhlas se sankcemi vůči Rusku, ostrý postoj vůči migrantům a údajná podpora Vladimira Putina. V závěru tedy Bloomberg aspoň bagatelizuje vliv Zemana na českou zahraniční politiku, která je především v dikci vlády. „Role českého prezidenta je především ceremoniální, byť je formálně nejvyšším velitelem a má právo jmenovat soudce a guvernéra ČNB.“

Francouzská zpravodajská agentura AFP v textu o vyjádřené podpoře Zemana Trumpovi uvádí, že je český prezident označován za populistu a jeho kritikové jej obviňují z náklonnosti k ruskému prezidentu Putinovi. Také izraelský deník zmiňuje, že naopak český premiér Sobotka v uplynulém měsíci jednoznačně podpořil Clintonovou. Premiér konkrétně uvedl, že jeho „srdce by volilo Bernieho Sanderse, ale hlava dává přednost Clintonové“.

Zemanova výroku si povšimlo i ruské prokremelské médium Sputnik, které více než „nálepkování“ českého prezidenta a jeho domnělé hříchy rozebírá, co přesně v souvislosti se svou podporou Trumpa řekl. „Pří vší úctě k Baracku Obamovi, jeho jméno je spojeno s celou řadou neúspěchů. I kvůli jeho přičinění zachvátil Blízký východ chaos a vzniklé rány se nepodařilo správně zacelit,“ cituje Sputnik Zemana s tím, že český prezident Trumpa rovněž přirovnal k Ronaldu Reaganovi.

Donalda Trumpa jinak prezidenti a další vysocí politici z evropských zemí podporují skutečně jen vzácně. Socialističtí představitelé Evropské unie obvykle o republikánském kandidátovi hovoří jako o xenofobovi, populistovi a extremistovi. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz minulý týden v rozhovoru pro německý týdeník Spiegel označil Trumpa za problém pro Evropskou unii i celý svět a zpochybnil jeho schopnost vykonávat úspěšně prezidentský úřad.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…