Miloš Zeman ostře: Generace 21 udělala z ČR cestovku. Přivezli sem ty lidi a oni zdrhli do Německa kvůli vyšším dávkám. Takže...

18.04.2016 18:51

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman při své návštěvě Středočeského kraje navštívil město Vlašim. Při setkání s občany na nádvoří místního zámku nejvíce zaujalo předávání darů, při kterém prezident Zeman obdržel "něco z výbavy blanických rytířů", aby byl jako vrchní velitel vybaven do nejisté budoucnosti.

Miloš Zeman ostře: Generace 21 udělala z ČR cestovku. Přivezli sem ty lidi a oni zdrhli do Německa kvůli vyšším dávkám. Takže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman vítá obyvatele Vlašimi

Na nádvoří zámku ve Vlašimi čekalo na prezidenta Zemana několik set diváků, vesměs přátelsky a optimisticky naladěných. „Tati, mám fotku,“ přiběhla malá holčička nadšeně k místnímu hasičovi.V půl čtvrté pak nádvoří potleskem přivítalo prezidenta, a ještě více zatleskalo poté, co starosta připomněl, že se jedná o první prezidentskou návštěvu ve Vlašimi od Edvarda Beneše v roce 1947. Prezident na oplátku starostovi poblahopřál, že v čele středočeského města působí již čtvrté volební období.


Miloš Zeman ve Vlašimi (Foto: KPR)

Polovina úředníků je nepotřebná, myslí si Zeman

Prezident začal řečnickou otázkou, ke které jej inspirovala předchozí návštěva místní muničky: „K čemu je ekonomický růst, když s tímto růstem nerostou i mzdy?“ Růst by prý měly zejména v soukromém sektoru. „Pokud jde o úředníky, netajím se názorem, že polovinu z nich považuji za naprosto nepotřebnou,“ dodal a vysloužil si potlesk.

Pak kritizoval podporu obnovitelných zdrojů a další plýtvání veřejnými prostředky. „Podporu solárních a větrných elektráren si vymohl pan Bursík a my za to platíme ročně 42 miliard korun. Víte, kolik by se za to dalo postavit škol nebo obnovit památek?“. Šetřit by se podle něj mělo i na sociálních dávkách, zejména pro ty, kteří nechtějí pracovat. „Takzvaní nepřizpůsobiví mi určitě nezatleskají,“ poznamenal s tím, že politik nemá dělat jen věci, které jsou populární.

Další dotaz směřoval na obchodní styky s Íránem, který se po zrušení hospodářských sankcí otevírá světu. Prezident zmínil, že bychom do této země mohli dodávat třeba škodovky, nebo tatry, což je prý „nejlepší offroad na světě“. „Bohužel, pokud jde o pivo, tam je to horší- muslimové jej opravdu nepijí,“ dodal a doplnil to historkou, jak nabízel pivo marockému králi.

Jiného občana zajímalo, jak to nadále bude s Ruskem. Prý tam jezdí a ví, že to tam vypadá jinak, než líčí česká média a byla by škoda zahodit příležitosti, které tato země nabízí. Prezident poznamenal, že on novinářům nevěří a odmítá jakékoliv sankce. „Když jsem byl premiérem, sešel jsem se v Miami s kubánskými emigranty. A řekl jsem jim: Tak vy podporujete hospodářské sankce proti Kubě. Ty sankce se uplatňují již čtyřicet let a v Havaně celých těch čtyřicet let vládne Fidel Castro“. A tak je to prý se sankcemi vždy - nepřinesou nic dobrého, a všem uškodí.

"Za největší nebezpečí považuji vlastní hloupost"

Další divačku zajímalo, zda prezident stále považuje za největší nebezpečí lidskou hloupost. „Za největší nebezpečí považuji vlastní hloupost. Hloupost druhých mi vadí až na druhém místě,“ vyjasnil.

V odpovědi na další dotaz odmítl, že by byl proti lidským právům, jak mu podsouvají média. „Já jsem pro lidská práva. A jsem pro jejich podstatné rozšíření,“ uvedl. Existují prý nejen práva politická, ale i sociální a hospodářská. „Nejdůležitější je právo na život. Pak také právo na práci, které je prvním článkem Charty sociálních práv, byť si někteří mylně myslí, že je to komunistický výmysl. Také právo nemít hlad, a právo na střechu nad hlavou,“ jmenoval. V tu chvíli se v davu diváků objevil transparent „Svoboda projevu není na prodej“, ovšem jeho nositele si nikdo nevšímal.

Divák, který se představil jako Miloslav Zapletal, pak vystoupil s dramatickým úvodem: „Chci vyjádřit nesouhlas s politikou prezidenta Zemana“. Davem to zašumnělo, ovšem následně se vyjasnilo, že tazateli vadí Zemanova otevřená podpora kouření.

A prezident odpověděl: „Před dvěma měsíci zemřel významný německý spolkový kancléř Helmut Schmidt. Byl to „kettenraucher“, řetězový kuřák. A zemřel v 96 letech. Ano, kdyby nekouřil, možná by se dožil sta let. Ale možná by se také nestal německým kancléřem,“ dodal prezident.

Generace 21 udělala z ČR cestovku

A nakonec došlo i na ožehavé téma imigace. „Jsem proti přijímání muslimských imigrantů, zdůrazňuji muslimských,“ řekl prezident a nádvořím se rozlehl mohutný potlesk. Přidal příklad imigrantů, které přivezla nezisková organizace Generace 21. „Generace 21 udělala z České republiky cestovní kancelář. A když jsme ty lidi přivezli, tak zdrhli do Německa, protože tam jsou nejvyšší sociální dávky,“ rozčiloval se. Německo je vrátilo k nám, protože u nás byli registrováni, a nyní žijí v našem detenčním zařízení, kde mohou setrvávat až 580 dní. „To je v malém ukázka toho, jak by to dopadlo, kdybychom otevřeli hranice,“ zakončil prezident.

Tím však akce ještě neskončila, následovalo předávání daru, tentokrát mimořádně zajímavé. Starosta Jeništa jej totiž uvedl: „Dotazem v prezidentské kanceláři jsme zjistili, že pan prezident sice je vrchním velitelem, ale nemá k tomu žádnou výzbroj. A tak jsem o Velikonocích zašel do blízké hory Blaník, a něco málo jsem tam vzal.“

Následně prezidentovi předal husitskou přilbici, která prezidenta pobavila zejména svou velikostí. „Vy jste si v prezidentské kanceláři nezjistil, jaký mám obvod hlavy,“ smál se Miloš Zeman. Když jej starosta ujistil, že jemu na hlavu šla, odhodlal se ochrannou pomůcku vyzkoušet, a následně zapózoval i s mečem.

„Citoval bych Járu Cimrmana ze hry, která se jmenuje právě Blaník: Nebylo by na čase vyměnit svatého Václava za Jana Žižku?“ poznamenal prezident s tím, že vzhledem k tomu, co naší zemi hrozí, by to určitě stálo za úvahu.

Pak ještě v dobré náladě rýpl do hejtmana Miloše Petery. Hejtmanům prý vždy jako dárek vozí pásek a je zajímavé sledovat, jakou délku který hejtman potřebuje. „Váš hejtman se umístil na krásném druhém místě, ale odzadu. Protože ten pásek je z pravé kůže, padla na něj jedna celá kráva. Na druhou stranu na nejmenovaného hejtmana Zlínského kraje padly krávy dvě,“ zakončil Miloš Zeman vystoupení.

Za branou zámku jej čekal jeho oponent s transparentem o lidských právech, kterého doplnili jeho kolegové s velkým plakátem „Vítej, soudruhu Milouši Zemane“. Nevzbudili však příliš zájmu, pouze jeden z prezidentových sympatizantů se jich vyptával, zda by raději chtěli Schwarzenberga.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…