Miloš Zeman pochválil škodovky v garáži ukrajinského prezidenta

21.10.2013 19:38

Prezident Miloš Zeman na Ukrajině při setkání s podnikateli ocenil, že prezidentská kancelář ukrajinského prezidenta vyměnila ve vozovém parku mercedesy za české škodovky. Česká hlava státu má za sebou druhý den pracovní návštěvy na Ukrajině. Program měl nabitý do poslední minuty.

Miloš Zeman pochválil škodovky v garáži ukrajinského prezidenta
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Zeman mluví na podnikatelském semináři v Kyjevě

Snídaně s českými podnikateli, pokládání věnce u hrobu neznámého vojína, uctění památky obětí hladomoru, setkání s prezidentem, oběd s premiérem, návštěva klášterního komplexu Kyjevo-Pečerská Lávra, procházka po hlavní třídě Chreščatyk, setkání s předsedou parlamentu, vystoupení na podnikatelském semináři a slavnostní večeře pořádaná ukrajinským prezidentem.

Česko chce získat „Masarykovu“ budovu

To vše stihl český prezident Miloš Zeman absolvovat během druhého dne své návštěvy Ukrajiny. Jak už informoval reportér ParlamentníchListů.cz z Kyjeva, Miloš Zeman během snídaně s českými podnikateli poukázal na některé aspekty ukrajinsko-českých ekonomických vztahů.

Po setkání se svým ukrajinským protějškem prezident Zeman vyjádřil naději, že české velvyslanectví v Kyjevě v budoucnu pro své účely získá historickou budovu, ve které, coby v sídle československé Národní rady, v roce 1917 pobýval Tomáš Garrigue Masaryk.

Zemanovy vzpomínky na studentská léta

Během odpoledne si český prezident našel čas na krátkou návštěvu nejvýznamnější pravoslavné památky celé Ukrajiny, klášterního komplexu Kyjevsko-Pečerská Lávra. Ta byla poustevníky založena před téměř tisíci lety, je na seznamu kulturního dědictví UNESCO a patří mezi sedm divů Ukrajiny.

Miloš Zeman se také prošel po proslulé třídě Chreščatyk, na kterou vzpomínal již v neděli při setkání s kyjevským primátorem. Naposled se tu podle svých slov procházel jako student.

S jasným poselstvím prezident Zeman vystoupil na společném ukrajinsko-českém podnikatelském semináři, na jehož uspořádání se podílel Svaz průmyslu a dopravy ČR vedený Jaroslavem Hanákem.

Janukovyčova kancelář vyměnila mercedesy za škodovky

Zeman při podnikatelském semináři, kterého se zúčastnil i Janukovyč, pochválil jeho prezidentskou kancelář za to, že se rozhodla svůj vozový park namísto německých mercedesů obměnit českými superby.

To je podle Zemana významný signál hluboké česko-ukrajinské obchodní spolupráce. „Doufám, že i majitelé velkých firem budou následovat příkladu svého prezidenta,“ vyjádřil naději Miloš Zeman.

Ten ve svém projevu rovněž definoval podstatu ekonomické diplomacie. „Je založena na představě nevměšování se do vnitřních záležitostí druhé země, ale současně nepovažování hospodářské výměny za pouhou vnitřní záležitost,“ uvedl Miloš Zeman.

Češi na Ukrajině postaví pivovar

Podle jeho slov nyní vztahy České republiky s Ukrajinou přechází do nové etapy spolupráce a nejde jen o žádná prázdná slova. Zeman opět zmínil také bod jednání s Janukovyčem v souvislosti s vízovou povinností pro ukrajinské podnikatele a turisty v Česku. Současný stav totiž podle Miloše Zemana přináší zbytečné byrokratické překážky.

Dalším významným výstupem Zemanovy pracovní návštěvy je uzavření smlouvy české společnosti VUCHZ na výstavbu pivovaru na Ukrajině. To zároveň přinese nová pracovní místa ukrajinským občanům, neboť, jak zdůraznil Miloš Zeman, „chcete-li vařit pivo, musíte nejprve postavit ten pivovar“.

V úterý dopoledne český prezident z Kyjeva odcestuje do průmyslového města Doněck na jihovýchodě Ukrajiny, kde po setkání s tamním gubernátorem a představiteli doněcké administrativy opět promluví na podnikatelském fóru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…