Miloš Zeman se setká s končícím ministrem školství Chládkem

04.06.2015 6:08

Prezident Miloš Zeman se na Hradě setká s končícím ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD). Návrh na jeho odvolání hlavě státu odeslal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pátek, ale prezident ho ještě nepodepsal s tím, že chce nejprve s Chládkem mluvit. Jejich schůzka začne ve 14:00.

Miloš Zeman se setká s končícím ministrem školství Chládkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Na středeční tiskové konferenci na závěr návštěvy Jihočeského kraje Zeman ocenil Chládkovy kvality a stejně jako premiér Sobotka ho označil za "nejúspěšnějšího ministra školství za posledních deset let". Neřekl, zda a případně kdy návrh na Chládkovo odvolání podepíše. Oficiální důvody Sobotkova návrhu zlehčil. "Rozhodně s ním (Chládkem - pozn. red.) nebudu mluvit o sexuálním harašení. Ověřil jsem si nejen na vlastní ženě, zda oslovení 'vypadáte lahodně' je lichotkou, nebo urážkou," řekl Zeman.

Premiér podle některých hlasů ze sociální demokracie čekal, že Zeman jeho návrh na ministrovo odvolání přijme již o víkendu, kdy se s ním sešel v Lánech. Navzdory tomu tak Zeman neučinil. Sobotka ale podle nedělního vyjádření doufá, že prezident dodrží ústavu a návrhu vyhoví. Možnosti, že by prezident Chládka z funkce ministra školství neodvolal, se prý neobává.

I když končící ministr ještě formálně nebyl odvolán, premiér hledá jeho nástupce. Podle některých zdrojů blízkých premiérovi se nyní jako favorit na ministerské křeslo jeví prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech. Ten v úterý o školské problematice se Sobotkou jednal, ale po schůzce nechtěl říci, zda dostal nabídku ministerstvo vést. V úterý se premiér v souvislosti s hledáním nového ministra sešel také s náměstkyní ministra pro legislativu a lidská práva Kateřinou Valachovou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…