Miloš Zeman si s dalšími pěti prezidenty připomene ve slovenské metropoli výročí pádu komunismu

16.11.2014 6:19

Prezidenti šesti zemí včetně hlavy českého státu Miloše Zemana si dnes v podvečer na vzpomínkové slavnosti v Bratislavě připomenou 25. výročí pádu komunismu ve střední Evropě. Konání oslav využijí prezidenti států visegrádské čtyřky ke schůzce s ukrajinským kolegou Petrem Porošenkem, kterého do Bratislavy pozval slovenský prezident Andrej Kiska.

Miloš Zeman si s dalšími pěti prezidenty připomene ve slovenské metropoli výročí pádu komunismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezidenti Slovenska, ČR, Maďarska, Polska a Německa si už dříve v tomto roce připomenuli pád totalitního režimu na oslavách ve Varšavě, Budapešti a Lipsku, série akcí vyvrcholí v pondělí v Praze. Ve slovenské metropoli se prezidenti zúčastní vzpomínkové slavnosti v historické budově Slovenského národního divadla a také ceremoniálu, kterým si připomenou bratislavskou manifestaci za náboženské svobody a občanská práva, již komunistický režim v březnu roku 1988 potlačil.

Bratislavských oslav pádu komunismu se na pozvání Kisky zúčastní také ukrajinský prezident Porošenko. Už odpoledne se Kiska sejde s Porošenkem na společném jednání, později je také naplánována schůzka prezidentů zemí visegrádské čtyřky s Porošenkem, jehož země čelí krizi kvůli srážkám vládních sil s proruskými separatisty na východě Ukrajiny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…