Miloš Zeman v České televizi: Příl bych si, aby stejně jako Babiše prověřili politiky, kteří privatizovali

01.02.2017 22:39

Prezident Zeman poskytl rozhovor České televizi, a ta z něj "pustila" ochutnávku. Vložil se mimo jiné do kauzy týkající se majetkových poměrů miliardáře a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Pokud se Andrej Babiš chystá svůj majetek podrobit auditu, pak by podle Zemana měli stejnou proceduru absolvovat i další politici.

Miloš Zeman v České televizi: Příl bych si, aby stejně jako Babiše prověřili politiky, kteří privatizovali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil farmu Čapí hnízdo za účasti Andreje Babiše. Při této příležitosti pokřtil samce klokana rudokrkého jménem Bimbo

„Velmi bych si přál, aby příjmy některých našich zatím nejmenovaných politiků byly audity prověřeny se stejnou důkladností jako příjmy Andreje Babiše,“ uvedl prezident. „Jsou politici, kteří se mohli obohatit na různých privatizačních zakázkách a na různých poměrně podivných transakcích, které v minulých letech proběhly,“ doplnil.

Celý článek naleznete zde.

Miloš Zeman tak nikoli poprvé souzní s Andrejem Babišem. Ten přislíbil, že svůj majetek předloží auditorům, ale k témuž vyzval i premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska a předsedu ODS Petra Fialu.

Před časem Zeman vetoval novelu zákona o střetu zájmů, která zasáhne především Andreje Babiše. Sněmovna však hradní veto přehlasovala.

Pokud by kvůli nesrovnalostem v Babišově majetku padla vláda, Zeman je připraven sestavit úřednickou vládu, jak to učinil i v roce 2013, kdy jmenoval úřednickou vládu dnešního guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka. Kabinet bez důvěry následně dovedl Českou republiku k předčasným volbám. Zeman je ovšem přesvědčen, že podruhé k ničemu podobnému nedojde. Pár měsíců před volbami politici nezboří vládu, protože riskují, že by vypadali směšně. A směšnost je podle Zemana něco, co voliči neodpouštějí.

Současně s tím se Zeman domnívá, že by Babiš neměl opouštět vládu, dokud se jeho případ nevyjasní. Podle vlastních slov nechce hrát roli soudce. Babiš tedy získal čas prokázat, zda měl dost peněz na nákup balíku dluhopisů Agrofertu, nebo mu chybělo takřka 150 milionů, jak to spočítal server Echo24.cz. Babiš trvá na tom, že měl peněz dost, protože kromě zdanitelných příjmů měl k dispozici i příjmy nedaněné.  

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …