Miloš Zeman v kondenzované formě. Poliitici komentují prezidentské poselství, Jiří Pospíšil prý slyšel jen přehled zpráv

26.12.2016 15:46

K vánočnímu poselství prezidenta Miloše Zemana se již vyjádřila celá řada politiků. Mimo jiné také předsedové obou komor Parlamentu, vicepremiér Andrej Babiš či samotný předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Miloš Zeman v kondenzované formě. Poliitici komentují prezidentské poselství, Jiří Pospíšil prý slyšel jen přehled zpráv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman před natáčením každoročního Vánočního poselství

„Novoroční poselství prezidenta mě nijak nepřekvapilo, jednalo se o dlouhodobě známé názory Miloše Zemana v kondenzované formě,“ uvedl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) na svém twitterovém účtu. 

Kritický vůči slovům Zemana byl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Postrádal totiž vizi. „Prezident bilancoval rok 2016 ze svého subjektivního pohledu. Nezazněla žádná vize, ke které by země měla směřovat. Promarněná šance,“ řekl. Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil dodal, že prezident nabídl lehce komentovaný přehled zpráv za rok 2016. A to místo toho, aby hovořil o hodnotách a směřování Česka. 

Oproti tomu za objektivní a vyvážené považuje vánoční poselství předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Jednu výtku však také měl – mohlo být zaměřeno více do budoucnosti. „Některá témata, která pan prezident zmínil, by bylo žádoucí více rozvinout nebo je o nich možné polemizovat, uvedl bych dvě konkrétní: Bezpochyby má pan prezident pravdu, že sociální dávky mají být určeny především těm, kteří se nezaviněně dostanou do životní tísně, samoživitelkám, rodinám s dětmi, které mají nízké příjmy, přestože pracují, nebo důchodcům, kteří z nízkých důchodů nevyžijí. Co se týče problematiky nezaměstnaných, je bezesporu třeba vytvářet tlak na ty, kteří pracovat nechtějí, aby přijímali volná pracovní místa. Řada zaměstnavatelů však nemá zájem tyto dlouhodobě nezaměstnané přijímat, nechtějí jít do rizika a raději jim vystaví potvrzení, že pro ně nabízená pracovní místa nejsou vhodná. Řešení tohoto problému není tak jednoduché, jak může vyznívat z vyjádření pana prezidenta. Je však třeba hledat cesty, jak dlouhodobě nezaměstnané přimět k pracovní aktivitě,“ zmínil Štěch. Stejně tak by byl zdrženlivější ohledně radosti z vítězství republikánského kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa. „Pořád totiž nevíme, jaká bude jeho politika a jestli povede ke zklidnění v mezinárodní oblasti. Teprve budoucnost ukáže, jestli radost pana prezidenta byla oprávněná a zda bude dlouhodobá. Byl bych rád, kdybychom za rok nebo dva s panem prezidentem mohli na základě zkušeností s administrativou Donalda Trumpa říct, že to byla dobrá volba,“ dodal.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ocenil, že prezident připomněl ekonomické výsledky jeho vládního kabinetu. „Mým cílem je, aby tento pozitivní vývoj naší ekonomiky pokračoval i v roce 2017 a projevil se co nejvíc v růstu životní úrovně lidí,” řekl Sobotka.

Zemana pochválil i ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podle něj je Zeman skvělý rétor. Nesouhlasí s ním však v otázce investic v dopravě a v otáce policejní reorganizace. 

„Projev prezidenta byl vyvážený, obsahoval jak pochvalu, tak i kritiku. Právě v kritickém bodě bych však nebyl tak mírný ve vztahu k české vládě a k Evropské komisi. Rozhodně jim lze vytknout mnoho z jejich rozhodnutí. Co se týče migrační politiky, plně s Milošem Zemanem souhlasím,“ dodal předseda KSČM Vojtěch Filip.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…