Miloš Zeman vystoupil před zaplněné náměstí města, kde mají ubytovnu pro uprchlíky. A spustil...

01.04.2016 17:17

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman je již druhý den na návštěvě Královéhradeckého kraje. V pátek zavítal do Kostelce nad Orlicí a na Palackého náměstí si popovídal s občany. Tropil si žerty z Karla Schwarzenberga i z Miroslava Kalouska (oba TOP 09). Došlo však i na téma migrační krize a tady si prezident netropil žerty vůbec žádné. Jasně řekl, že by z ČR vykázal všechny ilegální uprchlíky. Jisté řešení migrační vlny by prý bylo možné uskutečnit v Řecku.

Miloš Zeman vystoupil před zaplněné náměstí města, kde mají ubytovnu pro uprchlíky. A spustil...
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman navštívil Královéhradecký kraj

V rámci dvoudenní návštěvy Královéhradeckého kraje prezident Miloš Zeman zavítal i do Kostelce nad Orlicí, kde se na Palackého náměstí před druhou hodinou odpoledne setkal i s občany. Ti měli evidentní zájem položit hlavě státu své otázky. Přišlo přibližně 1 200 lidí a dotazy kladli především mladší voliči.

V úvodu se sarkasmem sobě vlastním zareagoval na jeden poutač visící na nedalekém domě. Stálo na něm: Tady je Schwarzenbergovo. „Myslím si, že si pan Schwarzenberg nezaslouží, aby taková ruina, jako támhle je, nesla jeho jméno. A chtěl bych při této příležitosti poděkovat panu starostovi, že krásně obnovil zámek a učinil z něj jedno z kulturních center vašeho města,“ zahájil prezident. Starostou Kostelce je totiž hrabě František Kinský.

Následně se jal odpovídat na dotazy znějící na náměstí. Prozradil, že se mu ve městě líbí. Líbí se mu totiž všude, kde jsou hodní lidé. A jak se takoví hodní lidé poznají? „Hodní lidé se poznají podle toho, že přijdou na setkání se mnou,“ rozesmál Zeman občany.

Vzápětí padla otázka v podstatě vážnějším duchu. V Kostelci občané podepisují petici „Další uprchlíky tady nechceme“. Narážejí v ní na skutečnost, že ve městě již existuje pobytové středisko pro uprchlíky, je z části obsazené a oni nechtějí, aby se jeho kapacita v budoucnu navyšovala. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale už v minulosti upozorňoval, že k tomu možná dojde vzhledem k závazkům, jaké Česká republika má jako člen EU.

ČR nepotřebuj žádné detenční zařízení pro ilegály, řekl Zeman

Prezident Zeman se zastal všech občanů, kteří další uprchlíky v Česku odmítají. A to nejen v Kostelci, ale na celém území naší republiky. „Já mám úplně jiný názor než autoři té petice, kteří protestují proti tomu, aby bylo detenční zařízení umístěno v Kostelci. A je jim úplně jedno, zda bude detenční zařízení umístěno někde jinde. Já tvrdím, že Česká republika nepotřebuje žádné detenční zařízení pro ilegální imigranty, ať by bylo umístěno kdekoli na našem území. Protože jsou-li tito imigranti ilegální, což znamená, že překročili hranice bez platných dokladů a tak podobně, tak v takovém případě mají armáda a policie základní úkol chránit svoji zemi tím, že uzavřou hranice a tyto imigranty vrátí,“ předestřel svůj pohled Zeman.

Peníze vyhozené do kanálu, uvedl prezident k miliardám pro Turecko

Vzpomněl i na pomoc Turecku, kterou této zemi přislíbila EU. Z kapes českých daňových poplatníků by do Turecka měly odejít stovky milionů korun. Podle hlavy státu to jsou „peníze vyhozené do kanálu“, poznamenal. Bylo by prý lépe, kdybychom tyto peníze dali českým dětem v klokáncích nebo naopak našim nejstarším spoluobčanům, kteří často poslední dny svého života prožívají v hospicích. Miloš Zeman má za to, že jejich osud byl dosud často přehlížen. Je proto rád, že se to pozvolna mění.  

Doplnil ovšem, že se jinak dívá na azylová zařízení pro Ukrajince, kteří už v Česku jsou. Ti totiž chtějí pracovat. Naproti tomu muslimští imigranti míří podle hlavy státu do Německa za sociálními dávkami, nikoli za prací. A takové tu nechceme. Nejen v České republice, ale ani v celé Evropě.

Došlo i na dotaz, zda bude Zeman usilovat o obhajobu prezidentské funkce. „Nevím, jestli se mnou nespadne letadlo nebo se se mnou nestane něco, co mě znechutí v očích občanů natolik, že bych se neodvážil kandidovat. V tuto chvíli odpovím pouze, že nevím,“ všechny občany však ujistil, že se jeho zdravotní stav v průběhu výkonu prezidentské funkce neustále zlepšuje.

V obecné rovině je přesvědčen, že by prezident měl být aktivní, měl by hájit zájmy svého státu a měl by se soustředit na obecnější společenské otázky.

Chtěla bych se zeptat, pan Kalousek má proti vám pořád nějaké připomínky. Vadí vám to? Prezident poznamenal, že tuto otázku nedostal poprvé. Už dopoledne odpovídal na obdobnou a Kalouska přirovnal k šaškovi. Až se prý bude chtít podívat na nějaký pořádný šaškovský výkon, půjde raději do cirkusu, než by koukal právě na Kalouska.

Čas se však krátil, a tak přišel okamžik na poslední dotaz. Znovu se týkal uprchlické krize. „Chtěl bych říci, že někteří lidé to srovnávají se stěhováním národů. Já si myslím, že to není správné srovnání, protože tenkrát ty Syřany nikdo nepozval. Zatímco my všichni víme, kdo pozval Syřany do Německa. Pak každý byl Syřan a všichni jsme Gogo. Lidé mají falešné syrské pasy nebo nemají vůbec žádné pasy. A z původního nadšení, kterému se říkalo Willkomens Kultur, se náhle stalo zklamání a vztek. Takže například švédský premiér, který byl nejliberálnější v otázce migrantů, před deseti dny oznámil, že Švédsko vyhostí osmdesát tisíc migrantů. Protože i Švédové pochopili, že když je něčeho moc, tak je něčeho příliš,“ řekl.

Jeden z prezidentových spolupracovníků ale přišel na báječný nápad. Ten prý pamatuje na to, že Řecko má desítky a desítky pustých ostrovů. Právě na nich by mohly být zřízeny sběrné tábory, kam by mohli být umístěni všichni migranti, kteří přijíždějí do Evropy, ale i ti, kteří budou z Evropy vyhoštěni, tak by Řecko udržováním těchto táborů mohlo postupně splácet své dluhy v EU. A všichni víme, že jich nemají právě málo. „Zdá se, že tato myšlenka nadchla v Evropě všechny s výjimkou Řeků,“ uzavřel své povídání s občany z Kostelce nad Orlicí prezident Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …