Miloš Zeman zářil u Babišovy chemičky: Zelení teroristé. Čeští novináři by chtěli dělat katy. Chodí mi záplavy dopisů, ať už odvolám Sobotku

08.12.2015 18:04

REPORTÁŽ Rozkvět města určuje dálnice. Úspěch politických stran je dán programem jen z pouhých deseti procent. To uvedl prezident Zeman na setkání s obyvateli Lovosic v Ústeckém kraji, kde dokonce dostal vynadáno za své cesty po regionech. Na paškál si mimo jiné vzal tvůrce serveru Demagog.cz, který se staví do role arbitra politických výroků a ty jeho označil za většinou nepravdivé. Suchou nit nenechal ani na zelených teroristech a odsoudil zpřísňování podmínek pro držení zbraní.

Miloš Zeman zářil u Babišovy chemičky: Zelení teroristé. Čeští novináři by chtěli dělat katy. Chodí mi záplavy dopisů, ať už odvolám Sobotku
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman na náměstí v Lanškrouně

Úvodem připomněl jedno z palčivých témat regionu, a to nedostavěnou dálnici D8. Před lety totiž otevíral hotový úsek z Roudnice právě do Lovosic. „Ani ve snu by mě nenapadlo, že po patnácti letech bude tato dálnice zhruba ve stejném stavu, jakou jsem ji opustil ve funkci premiéra. Říkám to proto, že rozkvět města v současnosti určuje funkční dálnice. Dálnice je funkční, když nekončí před hranicemi, když vede do Drážďan, když umožňuje podnikatelům, turistům a komukoliv jinému cestovat,“ okomentoval.

Neodpustil si uvést dvě příčiny nešťastného stavu – za osm let máme devátého ministra dopravy. „To znamená, že životnost ministrů je zhruba devět měsíců. U těhotenství je to normální, u ministra to normální není,“ rozesmál přítomné. Druhá příčina je kombinací několika věcí: za prvé příprava takto velkých staveb trvá 12,5 roku. „Druhým faktorem jsou lidé, kterým se říká ekoteroristé, já jim říkám zelení teroristé, protože ekologové na rozdíl od Zelených aspoň vědí, co je to biomasa,“ dodal s tím, že současný ministr Daniel Ťok mu slíbil, že dé osmička bude hotová do roku 2016.

Úspěch politických stran je dán programem jen z deseti procent

V diskusi projevil jeden muž zájem o spisovatelskou činnost prezidenta. „Až jednou budu zase na Vysočině, možná napíšu knihu, která se bude jmenovat Démon Hradu nebo něco podobného,“ zmínil mimo jiné.

Tentýž tazatel se zeptal i na názor Miloše Zemana na hnutí ANO. To v Lovosicích zaznamenalo významný volební úspěch, a navíc jeho předseda Andrej Babiš vlastní největší továrnu ve městě, známou Lovochemii. „Hnutí ANO v Lovosicích vyhrálo proto, že mělo dobré kandidáty v čele s panem starostou. Chtěl bych vám sdělit tajemství. Úspěch nebo neúspěch jakékoliv politické strany je z devadesáti procent osobností jejích vedoucích představitelů. Jenom deset procent je program. Víte proč? Protože ty programy jsou v zásadě téměř totožné: Zatočíme s korupcí! Snížíme nezaměstnanost! Zvýšíme životní úroveň! Snížíme kriminalitu! To všechno jde, ale vy musíte vědět, že v čele strany stojí lidé, kterým můžete věřit. Ve vašem městě třeba vyhraje, v sousedním prohraje – přitom má stejný program. Ale má jiné vedoucí představitele,“ zhodnotil a postavil na tom tezi, že podle toho se pozná, že v čele nejsou ty pravé osobnosti.

Demagogické handrkování o procenta

Aleš Kubíček z místního gymnázia připomenul poslední televizní Partii, u níž server Demagog.cz vyhodnotil 9 z 10 jeho výroků jako nepravdivých. „Odpovím vám stručně: Server Demagog je demagogický. Tedy je to právě ten server, který uvádí nepravdy. A protože každé tvrzení je třeba dokázat, uvedu vám aspoň jeden příklad. Například jsem v Partii tvrdil, že zhruba 70 až 80 procent uprchlíků z migrační vlny jsou zdraví mladí muži. Server Demagog uvedl, že lžu a že mezi uprchlíky je mladých mužů maximálně 30 procent. Šéf německé kontrarozvědky veřejně publikoval, že mezi uprchlíky v Německu, kde jich je již téměř milion, je 80 procent mladých mužů. Mluvil jsem nedávno s prezidentkou Chorvatska a tam jich dle ní je 90 procent. Položte si tedy otázku: Komu budete věřit – demagogickému Demagogu, nebo šéfu kontrarozvědky nebo chorvatské prezidentce? Tečka,“ nastolil řečnickou otázku.

Výzva k politické likvidaci premiéra

„Zbavte nás tadytoho premiéra, než nás a tuto zemi dovede do záhuby!“ apeloval na nejvyššího představitele státu další z lovosických obyvatel. Prezident na to konto uvedl, že dostává záplavu dopisů, kde je vyzýván, aby odvolal premiéra. Ústava České republiky mu to bohužel nedovoluje, pouze může přijmout jeho demisi.

„Kdybych byl diktátor, tak by to bylo jednodušší, ale žijeme v demokratické a svobodné společnosti a zaplaťpánbuh za to, že nemáme diktaturu,“ reagoval dále.

Vemte si pana Ovčáčka a běžte objímat stromy

„Vy nejste můj prezident. Asi se to tu nikomu nebude líbit, ale mně se nelíbí vaše cetsy po republice. Vy si vlastně děláte předvolební kampaň,“ vynadala mu další z diskutujících a přidala další výtku: „Co jste udělali na Albertově, nebyla rána pod pás jen studentům, ale nám všem, co jsme v 89. roce zvonili klíčemi.“ „Fuuj,“ zvolal na ni kdosi z publika.

„Když jste poprvé neuspěl v prezidentské volbě, řekl jste, že půjdete na Vysočinu objímat stromy. Prosím vás, vemte si pana Ovčáčka a běžte ty stromy objímat,“ nedala se utišit dáma. „Není na světě člověk ten, který by se zalíbil lidem všem,“ reagoval na její proslov v klidu prezident.

Novináři – soudci a nejlépe i kati

Dále odpovídal na dotaz, co si myslí o presumpci neviny v případech Miloslava Ransdorfa a Martina Konvičky. Zmínil v té souvislosti, že vlastností českých novinářů je odsuzovat někoho za to, že na něj bylo podáno trestní oznámení.

„S pojmem presumpce viny přišel Jiří Paroubek,“ zmínil k tomu a připomněl případ dnešní eurokomisařky Věry Jourové, která strávila tři týdny ve vyšetřovací vazbě kvůli kauze Budišov a nakonec se prokázalo, že skutek se nestal. „Čeští novináři jsou současně policistou, státním zástupcem, soudcem a kdyby to bylo možné, byli by i katem,“ dodal.

K tématu uprchlíků připomněl, že už před pěti-deseti lety varoval před radikálním islamismem – tehdy rozděloval společnost 1:1, dnes je to 8:2. Na přetřes se dostalo i téma zpřísnění podmínek na držení zbraní. „Mám jeden pádný argument: Kdyby v tom hudebním klubu v Paříži sedělo několik lidí ozbrojených pistolemi, mohlo se stát, že by těch obětí bylo podstatně méně než teď,“ řekl k tomu Miloš Zeman.

Na závěr setkání kromě jiného prezident dostal darem dres. Bylo na něm jméno M. Zeman a číslo 2018. Starosta Lovosic to vysvětlil takto: „Jsme město sportu, proto dres. A je tam vaše jméno a to číslo 2018 znamená, že vám držíme palce v dalších prezidentských volbách v roce 2018.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…