Miloš ty šmuky víc nasere tím, jak dobře vypadal... První ohlasy vánočního poselství od Cempera nebo Samkové

26.12.2019 15:32

Čeští občané si ve čtvrtek odpoledne poslechli tradiční vánoční poselství z úst prezidenta Miloše Zemana a protichůdné reakce zasypávají český internet. Chvályhodnými slovy nešetřila novinářka Barbora Koukalová ani advokátka Klára Samková. Naopak za lživá slova jej odsoudil bývalý europoslanec Jiří Payne či novinář Jan Cemper. Nehodnotil se ale pouze projev, zdravě vypadající vzhled hlavy státu ocenil Petr Paulczyňski, zakládající člen ODS.

Miloš ty šmuky víc nasere tím, jak dobře vypadal... První ohlasy vánočního poselství od Cempera nebo Samkové
Foto: Screen ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman při vánočním poselství

Prezident Miloš Zeman hovořil o tom, jak naši zemi brzdí pomalost soudů, stavebních řízení či výstavby dopravní infrastruktury. V dnešním vánočním poselství uvedl, že od příslušných ministrů očekává v těchto oblastech zrychlení. Situaci v Česku v dalších ohledech chválil, vyzdvihl například nízkou míru nezaměstnanosti, stabilní ekonomický růst, poměrně nízký státní dluh a růst průměrné mzdy a starobních důchodů. Více jsme psali ZDE.

Jak je zvykem, některé prezidentova slova zvedla doslova ze židle, nemusí však jít jen o jeho slova, nýbrž jeho vitální vzhled, jak píše na sociální síti například Petr Paulczyňski, zakládající člen ODS. „Myslím, že víc než obsahem Miloš ty šmuky nasere tím, jak dobře vypadal,“ uvedl.

Bývalý europoslanec Jiří Payne se rozčiluje, že i na Štěpána nám prezident lže, když prohlásil: „Povšiml jsem si rovněž demonstrací v Praze, jejichž účastníci vyžadovali demisi ministerského předsedy. Na to se dá odpovědět velice stručně. V parlamentní demokracii, kterou jsme a budeme, premiéři přicházejí a odcházejí na základě výsledků svobodných parlamentních voleb. Tečka.“

„Nějak mu v hlavě utkvěla komunistická teorie demokratického centralismu, která stručně řečeno poučuje: zvolte si nás a pak budete držet hubu a poslouchat,“ glosuje Zemanova slova Payne.

Dodává, že parlamentní demokracie je založena na férové soutěži podle pravidel. A ten, kdo nehraje férově třeba i v soukromých věcech, musí být diskvalifikován a vyloučen z politiky. „Když má ve slušných zemích politik morální škraloup, například veřejně lže, aby zakryl své nepravosti, trvá to několik dnů, nanejvýš týdnů, než odstoupí. A proto demonstrace za diskvalifikaci premiéra (i prezidenta) ze slušné společnosti jsou nejen zcela oprávněné, ale stoprocentně odpovídají parlamentní demokracii,“ míní.

Je to podle jeho slov prý podobné jako prezidentská milost. „Zeman mohl udělit milost Kajínkovi a nám nezbylo než se s tím smířit. Stejně tak demokratická veřejnost má právo diskvalifikovat nemravné politiky a jim nezbývá než se s tím demokraticky smířit,“ uzavřel svůj komentář k prezidentovu vánočnímu poselství.

Nad Zemanovými slovy se kriticky pozastavil i novinář Jan Cemper. A to především nad těmi, kde hovořil o problémech spojených s klimatem. V projevu řekl, že si není jist, zda rozhodujícím faktorem oteplení planety je činnost člověka. Poukázal na to, že před několika miliony let byla průměrná teplota na zeměkouli o tři stupně vyšší. „Řekl někdo prezidentovi Zemanovi, že před miliony let lidstvo nebylo a oteplení o tři stupně by většina lidstva zřejmě nepřežila?“ rýpl si do hlavy státy.

Do Zemana se pustili i u Šafra. Editor deníku Forum24 Jan Jandourek zhodnotil, že prezidentův projev byl „krátký, povrchní a některých důležitých věcí se vůbec nedotkl. Vypustil přitom to, co je skutečně důležité.“

Myšlenkový obzor Miloše Zemana je podle Jandourka zcela omezen hranicemi České republiky. „Jako by se ve světě nedělo nic, co by stálo za zmínku a nás se nějak týkalo. Neděje se brexit, nemáme nové složení Evropského parlamentu, není tu konflikt mezi USA a Čínou kvůli ekonomickým otázkám, stejně jako mezi USA a KLDR kvůli jaderným zbraním,“ podotkl.

Že nemluvil o lidských právech, prý nepřekvapí, protože ta podle Jandourka byla letos okatě porušována v jemu sympatickém Rusku. Doplnil, že v Číně, kde zmizel jeho poradce, se porušují kontinuálně.

„Zahraničí Zeman zmínil jen v souvislosti našeho srovnání ohledně délky stavebního řízení. Pak došlo na cizinu ještě jednou, a to když mluvil o Grónsku, ovšem o Grónsku před tisíci lety,“ kritizuje Jandourek obsah projevu. Nelíbí se mu ani fakt, že se prezident kritizoval, že se neúměrně vlečou i známé justiční případy. „O tom, že na ‚jeho‘ Hradě nerespektují výsledky soudů, a natahují tak jeho kauzy donekonečna, neřekl nic,“ dodal.

Poukázal na to, že Zeman mluvil o „demonstracích v Praze“, aniž zmínil, že probíhaly po celé republice a jaký byl jejich rozsah. Výzvu k odchodu premiéra Babiše měl rychle ze stolu pryč, přičemž vynechal ale souvislosti těchto protestů, kterými je konflikt zájmů Andreje Babiše.

„Pak nám ještě prezident popřál bolest, která doprovází myšlení, a schopnost debatovat s lidmi jiných názorů. Doufejme, že oba tyto body už zdůraznil svému mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi. Zamést si má každý nejdřív před svým prahem,“ dodal na závěr Jandourek.

U jiných se však prezident za svůj projev těší pochvale. S vánočním poselstvím je velmi spokojená novinářka Barbora Koukalová. Jeho projev označila za „naprosto vynikající projev hodný státníka“.

Klobouk před ním smekla i advokátka Klára Sámková. „Zeman geniální... sorry jako...,“ zhodnotila prezidentovo vánoční poselství jasně a stručně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…