Miloši, Miloši! Premiér Sobotka to prý zkouší na Zemana, protože se bojí Babiše. Noviny slyšely více

03.01.2017 7:55

Sociálnědemokratický premiér Bohuslav Sobotka udělal vstřícný krok vůči prezidentu Miloši Zemanovi. Změnil svůj názor ohledně interního referenda k výběru kandidáta pro prezidentské volby. Jak píší dnešní Lidové noviny, Hrad reaguje chladně.

Miloši, Miloši! Premiér Sobotka to prý zkouší na Zemana, protože se bojí Babiše. Noviny slyšely více
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

Tento vstřícný Sobotkův krok vůči hlavě státu není prvním – již na podzim se například sešel se Zemanem v Lánech, aby s ním konzultoval plánované změny ve vládě. Sobotka si totiž jasně uvědomuje, že to poslední, co by nyní jeho strana potřebovala, jsou hádky s prezidentem. 

„Sblížení s Milošem Zemanem by pro ČSSD bylo výhodné. Hádat se s prezidentem v kampani by pro naši stranu bylo špatné. Možná právě proto se takto předseda rozhodl. Nedokážu si představit, že bychom byli ve sporu s prezidentem a ještě měli soupeřit s Andrejem Babišem,“ řekl poslanec Jan Birke. Souhlasí i poslanec Jeroným Tejc, který uvedl, že je správné, bude-li Zeman kandidovat, aby o něm členové mohli hlasovat. 

Sobotka však není jediný, kdo o přátelský vztah se Zemanem usiluje. Snaží se právě i ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Ten referendum považuje za nedůstojné. „Nejsem si jistý, jestli je dostatečně důstojné, aby pan prezident soutěžil s dalšími kandidáty ČSSD. Tedy ze strany, kterou v minulosti vytáhl ze dna a dostal do Strakovy akademie,“ uvedl.

Sobotkův krok však oceňuje například politolog Tomáš Lebeda v Lidových novinách. „Bez jakýchkoliv emocí a v obecné rovině je třeba říci, že jde o správné rozhodnutí. Prezident Miloš Zeman je bývalým předsedou nejsilnější levicové strany. Premiér Bohuslav Sobotka je současným předsedou nejsilnější levicové strany. Ideově by si měli být blízcí, bylo by tedy absolutně nelogické, kdyby ČSSD v referendu nemohla o svém bývalém předsedovi hlasovat,“ řekl.

„Začíná to vypadat, jako by si obě hlavní strany začínaly Miloše Zemana předcházet – místo toho, aby si prezident předcházel je. Bylo by zajímavé, kdyby dva hlavní soupeři sněmovních voleb nepostavili vlastní kandidáty a tiše podpořili Miloše Zemana,“ podotkl vzápětí k postojům ČSSD i hnutí ANO.

MF Dnes pak na základě slov zdroje z Hradu uvedla, že oba státníci se na novoročním obědě, který se uskutečnil včera, setkali jen z titulu svých funkcí. „Jinak by spolu ani neobědvali,“ řekl zdroj z Hradu.

Referendum, které strana plánuje ohledně prezidentských voleb, Hrad téměř nekomentoval. Jak uvedl jeden z hradních zaměstnanců, Zeman je symbol dřívějších úspěchů ČSSD. „Pro ty, kdo tuto stranu volí nebo dříve volili, je jasný kandidát,“ uvedl. I proto je prezident přesvědčen, že hlasy části voličů sociální demokracie získá, ať už s oficiální podporou, či bez ní. 

O usmíření mezi oběma muži ale prý nemůže být řeč. „Třebaže včera se společně chvíli i dojímali: když mluvili o rodině a dětech. U stolu ostatně seděly jejich manželky. A jak naznačuje jeden ze Zemanových spolupracovníků, bylo by tedy neuctivé mluvit jen o politice,“ uzavřela MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…