Miluje střelbu, je fanouškem Margaret Thatcherové a má z něj vítr celá „evropská kavárna“. Seznamte se

27.04.2016 21:34

Internetový server The Local.at přináší kritický medailonek vítěze prvního kola prezidentských voleb Norberta Hofera ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ), kterého popisuje jako nového „korunního prince“ krajní pravice.

Miluje střelbu, je fanouškem Margaret Thatcherové a má z něj vítr celá „evropská kavárna“. Seznamte se
Foto: FPÖ
Popisek: Norbert Hofer odevzdává hlas

Hofer podle rakouského internetového serveru slaví úspěchy především díky svému umírněnému tónu a přátelskému chování. V porovnání se šéfem rakouských Svobodných Heinzem-Christianem Strachem prý působí Hofer značně uvolněně a mnohem méně útočně. „Na svoji stranu se mu podařilo získat také zklamané voliče, kteří dříve volili vládní koalici složenou ze socialistů a lidovců. Jeho slib, že se bude v prvé řadě věnovat potřebám Rakouska a Rakušanů, dokázali voliči ocenit.“

„Hofer symbolizuje novou strategii umírněnosti, prostřednictvím které se snaží FPÖ získat středové voliče,“ cituje server názor politologa Thomase Hofera. Díky charismatu pětačtyřicetiletého rodáka ze spolkové země Burgenland se podařilo rakouským Svobodným dosáhnout největšího volebního úspěchu od konce druhé světové války, byť jeho 36,4 % je zatím jen dílčím úspěchem, který bude muset potvrdit 22. května ve druhém kole.

Hofer působí v porovnání se svým konkurentem v boji o prezidentský úřad, dvaasedmdesátiletým bývalým vůdcem Zelených Alexanderem van der Bellen, více akčněji a odhodlaněji. Jak uvedla pro rakouská média Hoferova matka, jasně patrný rozdíl v sebeprezentaci obou kandidátů nebude jen otázkou rozdílného věku. „Můj syn vždy vše dělal na 100 %. Už jako dítě dělal vše s největší vervou a s cílem být nejlepší,“ svěřovala se po úspěchu svého syna paní Hoferová.

Jak uvádí The Local.at, Hofer pochází ze středostavovské rodiny. Jeho otec působil jako radní ve zmíněné spolkové zemi Burgenland, jež se nachází u hranic s Maďarskem. Norbert Hofer se stal leteckým inženýrem a krátce poté působil ve společnosti Lauda Air. V roce 1994 se stal členem FPÖ a začal strmě stoupat nahoru po stranickém žebříčku. Již o dva roky později, tedy v pouhých šestadvaceti letech, se stal tajemníkem strany.

O několik let později začal Hofer plnit úlohu blízkého poradce Stracheho, který v roce 2005 v čele strany vystřídal tragicky zemřelého Jörga Haidera. „V těchto letech strana vsadila na ještě útočnější rétoriku a voliče se snažila oslovit s často velmi extremistickými slogany. Když se snaha strany nesetkala s příliš kladnou odezvou, Hofer společně s hlavním tajemníkem strany Herbertem Kicklem poradili Strachemu změnit kurz a soustředit se více na sociální témata, která byla vždy doménou socialistů,“ uvádí server.

Změna kurzu se rakouským Svobodným vyplatila a strana nyní v průzkumech veřejného mínění pravidelně získává přes 30 % hlasů. „Přes jistou umírněnost je však Hofer tradičním představitelem krajní pravice,“ konstatuje rakouský server a připomíná slova prezidentského kandidáta FPÖ o tom, že islám nemá v Rakousku své místo. Hrozil také, že ukončí působení vlády, pokud se její ministři neodhodlají k tvrdším opatřením vůči migrantům.

Za dalších „hřích“ Hofera považuje politicky korektní rakouský server skutečnost, že potenciální prezident země se ve svém volném čase s oblibou věnuje střelbě. „Miluji střelbu a úplně rozumím, že za současné situace narůstá počet majitelů zbrojního průkazu,“ uvedl nedávno pro rakouská média otec čtyř dětí, které prý často bere na střelnici s sebou. „Hofer je typem laskavého protestního politika, který dokáže účinně zaobalit mnohdy brutální deklarace strany namířené proti uprchlíkům,“ vypůjčuje si v závěru The Local.at popisek Hofera, se kterým přišel v minulých dnech nejmenovaný rakouský bulvární deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…