Milý pane K., zbav nás těch, kteří o nás rozhodují... Otevřený dopis Petra Žantovského

23.12.2015 15:25

Ježíšku, zbav Česko těch, kteří o nás rozhodují, aniž se ptají, co chceme. V tomto smyslu vyznívá otevřený dopisu Ježíškovi, který sepsal publicista a mediální analytik Petr Žantovský. Současnou situaci v české společnosti přirovnává k té, která panovala v Československu na sklonku 80. let.

Milý pane K., zbav nás těch, kteří o nás rozhodují... Otevřený dopis Petra Žantovského
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

„Jestli totiž vůbec něco ještě může dneska pomoci naší zemi v této době, je zbavit nás těch, kdo o nás rozhodují, aniž se ptají, co chceme,“ píše Žantovský v otevřeném dopise Ježíškovi, kterého označuje pouze písmenem K. A vyká mu.

Ježíšek nás má zbavit těch, „kdo přikazují, co a jak smíme, a hrdě stavějí na odiv, že sami to nečiní. Těch, kdo lépe než my vědí, co si počít s našimi životy, těch, kdo nevěří v naši schopnost dospěle a odpovědně volit mezi tím, co je správné, a tím, co je snadné,“ píše dále publicista.

  • Otevřený dopis Petra Žantovského ZDE

Poukazuje na to, že na každém kroku vidíme, jak se rozevírají nůžky mezi občanem a „vrchností“. „Vrchnost označuje většinu za zástup hloupých, vnucuje jí svoje hodnoty, které většina nesdílí, jen proto, aby se zalíbila vrchnosti jiné, vyšší, bruselské. Tak nějak podobně slepě se chovala vrchnost před třiceti lety, na sklonku reálsocialismu. Vrchnost o čemsi rozhodovala, ale nikdo už ji nebral na vědomí,“ vidí Žantovský paralelu mezi současností a situací v naší zemi krátce před sametovou revolucí.

Tehdy se občané zavřeli do svých chalup, chat a zahrádek a ignorovali vše, co jim bylo předkládáno k věření a následování. „Nu – a jak dlouho to trvalo a jak to dopadlo?“ naznačuje Žantovský možný další vývoj událostí.

Svůj otevřený dopis Ježíškovi uzavírá touto větou: „Tedy milý pane K., chcete-li mi udělat radost, dejte, nechť odejdou, a probůh: ať se nevracejí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…