Mimořádně zajímavá debata prezidentských kandidátů. Horáček vykládal, jak probudí v národě kreativitu, Hannig radil, jak poznat imigranta

11.12.2017 22:33

Pětice prezidentských kandidátů – Drahoš, Hannig, Hilšer, Horáček a Hynek – debatovala se studenty v kině Světozor. Všichni zúčastnění se shodují, že hlas Česka není v EU dost silný. Odlišně pak vnímají plánovanou menšinovou vládu, jak uvádí server Aktualně.cz.

Mimořádně zajímavá debata prezidentských kandidátů. Horáček vykládal, jak probudí v národě kreativitu, Hannig radil, jak poznat imigranta
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kandidát na prezidenta Michal Horáček

Jiří Drahoš při debatě se studenty upozornil na zásadní problém nedostupnosti bydlení. „U mladých lidí vidím problémy s bydlením, zhruba 50 procent lidí do 29 let bydlí u rodičů. Prezident musí o těchto věcech mluvit hlasitě v parlamentu, v Senátu a na vládě,“ řekl. 
 
 Další z kandidátů v boji o prezidentský post Michal Horáček za prioritní považuje oblast změn ve školství. Na to by se podle něj měl budoucí prezident zaměřit. „Musíme dát přednost kreativitě, chtěl bych rozdělit vzdělanost, tedy schopnost myslet v souvislostech, a vzdělávání,“ tvrdil podle serveru Aktualne.cz Horáček. 
 
Studenti se zajímali také o problém migrace. Všichni zúčastnění kandidáti v boji o Hrad se shodli, že hlas Česka v EU musí být výraznější. Proti vzniku společné obrany se pak postavil Michal Horáček. Podle něj vznik není možný, musela by vzniknout celá nová Lisabonská smlouva. Zdůraznil spíše potřebu hlídat vnější hranice EU.
 
Marek Hilšer a Petr Hanning neskrývali obavy z migrační krize. „Evropa musí zastavit obrovský příliv. Migrační vlna je problém, který je třeba brát vážně, ale na druhou stranu jsou tu síly, které toho záměrně využívají a straší občany,“ pravil Hilšer. Hanning pak vysvětlil, jak podle něj  lze uprchlíka poznat: „Řeknu ‚dobrý den‘ a oni mi odpoví jiným jazykem,“ řekl. 
 
Stejný pohled všech kandidtáu panoval v názoru na vydání, či nevydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Hilšer v této souvislosti důrazně varoval před „obrovským nebezpečím privatizace moci a střetu zájmů“. 
 
Menšinovou vládu naopak vnímají kandidáti různě. Podle Hilšera je nelogická. Naopak Hanning ji považuje za samozřejmou. Vítěz voleb sestavuje vládu. „Lidé se koukají na Ordinaci v růžové zahradě místo politických debat a nemohou zodpovědně volit,“ apeloval Hannig.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…