Minář: Demonstrace dopadla nad očekávání. Při Modlitbě pro Martu mi tekly slzy

16.11.2019 18:40

Dnešní demonstrace dopadla podle mluvčího iniciativy Milion chvilek pro demokracii Mikuláše Mináře nad očekávání dobře. Dnes to řekl novinářům po akci. Zopakoval, že na akci bylo zhruba stejně lidí jako minule. Podobně masové akce jsou podle něj mimo Letnou kvůli prostoru problematické.

Minář: Demonstrace dopadla nad očekávání. Při Modlitbě pro Martu mi tekly slzy
Foto: Repro YouTube Neurazitelny.cz
Popisek: Mikuláš Minář

„Myslím, že demonstrace dopadla nad očekávání dobře. Byl jsem strašně mile překvapený tou obrovskou účastí, která byla asi na podobných číslech jako minule. Neočekávali jsme to," řekl novinářům. Dodal, že organizátory to obrovsky potěšilo a jsou také rádi, že se nikomu nic nestalo.  „Že jsme to i celé stihli krásně ukončit tak, jak jsme si to naplánovali. Byla tam celá řada nesmírně silných momentů, a úžasných vystoupení - nakonec třeba při té Modlitbě pro Martu mně samotnému tekly slzy," řekl.

Sám do politiky jít nehodlá, podle něj je jeho role v silné občanské společnosti. Novináři se ho také optali na reakci k účtu premiéra Andreje Babiše (ANO), kde se odpoledne objevila fotografie předsedy vlády s nasazenými boxerskými rukavicemi. „Je otázka, jestli to znamená, že místo veřejné debaty by se chtěl utkat v nějakém ringu," řekl Minář. Podle něj mimo jiné to, že Babiš s iniciativou nekomunikuje a tiskové oddělení ANO odmítlo v pátek poslat zástupce v do diskuse v České televizi, může občany štvát.

Podle organizátorů dnes dorazilo na demonstraci proti Babišovi až 300.000 lidí. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ČTK po skončení protestu řekl, že podle policie bylo účastníků asi 250.000. Při minulém protestu spolku v červnu bylo účastníků také zhruba čtvrt milionu, a jednalo se tak o největší veřejné shromáždění po listopadu 1989.

Účastníci dnešní demonstrace hesly na transparentech odkazovali jednak na různé Babišovy kauzy, ale i na sametovou revoluci. Na jednom z transparentů byl například upravený úryvek písně Modlitba pro Martu, která se stala symbolem revoluce v roce 1989 - "Z oblohy mrak ať odplouvá... a každý sklízí setbu svou!". Na jednom z domů v okolí dnešního protestu zase visel plakát s výrokem někdejšího prezidenta Václava Havla "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí".

Většina hesel však kritizovala Babiše, jeho hnutí ANO nebo prezidenta Miloše Zemana, který Babiše podporuje. Část demonstrantů třeba odkazovala na kauzu Čapího hnízda, v níž Babiš čelil obvinění z dotačního podvodu do zastavení stíhání letos v září. Nesli transparenty s nápisy "Čápi, vemte si ho (i s hnízdem)" nebo "Všetci kradnú, iba já čerpám" a jeden člověk měl i pokrývku hlavy v podobě čapího hnízda i s čápem. Vícekrát se objevily také nápisy "Není nám to jedno".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…