Minimální množství alkoholu na kole? Senátor Valenta získává na svou stranu další politiky, a to speciální štafetou

02.12.2016 17:05

Iniciátoři tolerance minimálního množství alkoholu na cyklostezkách a silnicích třetí třídy chtějí zapůsobit na poslance otevřeným dopisem, který podepíší starostové obcí na Slovácku. Podpisovou štafetu zahájili v restauraci U Rybičky v Babicích. „Po novém roce by mělo být hlavním úkolem, aby se dostal návrh co nejdříve k projednání. Nemůžeme připustit, aby vše začalo znovu od začátku,“ zmínil senátor Ivo Valenta.

Minimální množství alkoholu na kole? Senátor Valenta získává na svou stranu další politiky, a to speciální štafetou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Ivo Valenta na setkání se starosty Slovácka v Babicích na Uherskohradišťsku

„Nejezdí tu opilí cyklisté. Vím osobně o dvou problémech, kdy tady musela zasahovat rychlá záchranná pomoc, ale ani v jednom případě nebyl důvodem alkohol. Roli hrála neopatrnost,“ zahájil setkání Michal Hudec, iniciátor legislativních změn na podporu přiměřeného množství alkoholu u cyklistů na cyklostezkách a silnicích III. třídy. „Zatím pracujeme s návrhem 0,8 promile, ale myslím si, že by klidně mohlo dojít ke snížení na 0,5. Společně zkoušíme vyvinout na poslance tlak, ale pokud se nám záměr nepodaří prosadit do podzimu příštího roku, budeme muset začít od začátku,“ doplnil Hudec, který pak upozornil na situaci v ostatních státech a přidal čísla o průjezdnosti na úseku cyklostezky, která vede právě kolem restaurace U Rybičky, kde za prvních šest měsíců v roce projelo 112 tisíc cyklistů při nulové nehodovosti.

Valenta: Hovořil jsem s lidovci, Starosty i ODS

Aktuálně byla zahájena podpisová štafeta starostů pod otevřený dopis, který má iniciativu podpořit. „Určitě bude dobře, když předseda Sněmovny dostane dopis ze Slovácka od starostů. Pro nás jde o dobrý podpůrný argument, abychom záměr prosadili dál. Jsem rád, že tento impuls přišel,“ uvedl senátor Ivo Valenta, který iniciativu podporuje dlouhodobě. Na setkání v Babicích také řekl: „14. prosince je plénum, budeme o tom znovu hovořit. Po novém roce by mělo být hlavním úkolem, aby se dostal návrh co nejdříve k projednání. Nemůžeme připustit, aby vše začalo znovu od začátku. Za sebe mohu slíbit, že udělám maximum pro to, abychom návrh nenechali spát. Když jsme zjišťovali situaci u kolegů, hranice 0,5 promile je hratelná napříč, hovořil jsem s lidovci, Starosty i ODS. Musí být vůle a dostat pozměňovací návrh na pořad dne,“ dodal.

Senátor Ivo Valenta na setkání se starosty Slovácka v Babicích na Uherskohradišťsku. Foto: Daniela Černá

Škromach: Bylo taktické, že v Senátu prošla vyšší hranice

Bývalý senátor Zdeněk Škromach k tématu poznamenal: „Takticky bylo dobré, že Senátem prošlo 0,8, protože to dává prostor, aby se uspokojilo poslanecké ego tím, že by se šlo níž, což bylo i domluveno v širší podpoře Senátu. Bohužel mě mrzí, že má nástupkyně v obvodu se vyjadřovala v kampani k tomuto tématu spíš negativně.“ Škromach také tvrdí, že tolerance minimálního množství alkoholu nebude mít vliv na zvýšení nehodovosti. „Odborná diskuse ve veřejném prostoru není, protože vždy dojde k tomu, že debata sklouzne k argumentům, kolik bude mrtvých. Základní argument je v zodpovědnosti. Když nemám žádnou hranici, stejně budu mít problémy, když existuje hranice, snažím se jí nedosáhnout, přemýšlím. Pokulhává argument všech tzv. odborníků, že když to bude povoleno, lidé budou pít více. Nebudou. Když si dají dvě piva, mají jistotu, že mohou na kolo sednout. Hovořil jsem o tom s přáteli z Rakouska, Německa, v zásadě je skutečnost obrácená. Lidé si dávají pozor na to, aby hranici nepřekročili, ale u nás je to úplně jedno. Pokud se nedostanu nad jedno promile, kdy už je vše posuzováno za trestný čin,“ vysvětlil Škromach.   

Hudec chce vyrazit za starosty na kole

„Doufám, že když získáme třeba pět set podpisů od starostů, materiál bude mít větší váhu, že poslanci zohlední to, že starostové jsou lidé, kteří mají přehled o dění v jejich obcích,“ uvedl ještě k tématu Hudec. Atmosféra prý návrhu nahrává: „Zatím jsem se setkal s jedním starostou, který je proti. I zástupci větších měst souhlasí, například pan Bláha nebo Kunčar s tím nemají problém,“ doplnil. Toho, že by měl nouzi o podpisy od starostů, se tedy neobává. Některé už dostal přímo na místě setkání. „Za dalšími starosty osobně pojedu. Už mi přišly zimní boty na kolo,“ konstatoval připraveně.  Sám chce pak otevřený dopis s podpisy dovézt do Parlamentu asi v březnu příštího roku. Hudec už v minulosti ke své iniciativě připojil tisíce podpisů cyklistů a s archy před nedávnem na kole přijel až do Senátu, kde je předal.

V Babicích zahájili podpisovou štafetu starostů pod otevřený dopis. Foto: Daniela Černá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …