Minimální mzda se ode dneška zvyšuje o 700 korun na 9200 Kč. Zaměstnavatelé a opozice to kritizují

01.01.2015 10:41

Minimální mzda se ode dneška zvyšuje o 700 korun na 9200 Kč. Naposledy se minimální mzda zvyšovala v srpnu 2013 o 500 Kč, předtím se od roku 2007 neupravovala. Se zvýšením o 700 korun nesouhlasí zaměstnavatelé a rozhodnutí vlády označili za porušení dohod sociálních partnerů. Původně se totiž firmy s kabinetem a odbory dohodly na růstu o 500 korun.

Minimální mzda se ode dneška zvyšuje o 700 korun na 9200 Kč. Zaměstnavatelé a opozice to kritizují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Navzdory předchozí dohodě tripartity kabinet v létě přišel s návrhem navýšení o 700 korun. Záměr se objevil poté, co vláda vybrala na eurokomisařku kandidátku ANO Věru Jourovou, ČSSD přitom předtím prosazovala svého kandidáta. Opozice podporu Jourové výměnou za výraznější růst mzdy a víc peněz pro sociální služby označila za politický obchod mezi ČSSD a ANO.

Zaměstnavatelé protestovali proti výraznějšímu růstu, protože se podle nich firmy teprve vzpamatovávají z krize a na růst výdělků tedy nemají. Podle prezidenta Miloše Zemana, který větší navýšení podpořil, ale někteří zaměstnavatelé vyplácejí lidem část odměny načerno, takže nyní budou muset jen vyplácet více peněz oficiálně. Náklady proto podle hlavy státu mnohým podnikům neporostou. Podle premiéra Bohuslava Sobotky dosavadní výše minimální mzdy neumožňovala lidem, kteří za ni pracovali, důstojnou existenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…