Ministerské nápady z pravěku, rady od Klause i výzva k odpuštění. Slovácké sólo senátora Valenty na ČT

25.05.2016 19:45

Senátor Ivo Valenta usedl do křesla pro hosta a popisoval, jak a proč se postaví k zákonu o regulaci hazardu. Prozradil, kolik senátorů zloboval, jak se dívá na možnost cenzurovat internet, a přidal pár slov také na konto závislých hráčů. Skupina Synot prý o takové hráče určitě nestojí. Popsal také, co ho pohání zpět k návratu do Česka. Nevynechal ani své politické ambice. A nakonec došlo i na média a křesťanské odpuštění.

Ministerské nápady z pravěku, rady od Klause i výzva k odpuštění. Slovácké sólo senátora Valenty na ČT
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Anketa

Jste spokojeni s výsledkem prezidentských voleb v Rakousku?

3%
95%
hlasovalo: 14504 lidí

Jako majitel společnosti Synot nebude o zákonu hlasovat. „Kdybych si tipnul, jak to dopadne, tak si myslím, že zákon projde bez pozměňovacích návrhů,“ poznamenal. „A kolik senátorů jste zloboval?“ ptala se okamžitě moderátorka Světlana Witovská. „Žádného,“ ujistil ji Valenta.

Zákon z pravěku

V souhrnu prý lze říci, že se téma hazardu tolik v senátu neprobírá, ale hodně se rozebírá otázka blokace internetu. Ostatně i senátor Václav Láska, s nímž prý Valenta příliš často nesouhlasí, varoval před tím, aby úředník ministerstva financí dostal do rukou obrovskou moc v blokaci stránek, kde údajně probíhá nelegální hazard. „Myslím, že pan senátor Láska to říká dobře. Tu blokaci budou lidé obcházet, budou si radit na internetu, jak ji obejít, a my tedy zakážeme i ty stránky, kde se budou radit. A kde to skončí?“ ptal se Valenta.

„Já si myslím, že pan náměstek (Ondřej) Závodský podal návrh, kterého dnes lituje, rád by ho vzal zpět, ale už nemůže, aby si zachoval tvář. Ten zákon je z pravěku, je zastaralý,“ uvedl host. Kyberprostor se vyvíjí a bude se vyvíjet mnohem rychleji, než stačí zákonodárci cokoli schválit. Za přínosnou by považoval možnost zablokovat platby z účtů na danou stránku, což banky dokážou.

„Ministerstvo financí přijalo náš návrh, který jsme prosazovali už před několika lety, a to na zavedení hráčských karet, aby nemohli hrát lidé, kteří se léčí ze závislosti na hazardu a tak podobně,“ pochvaloval si senátor. Postěžoval si však, že se projekt hráčských karet zavádí do praxe příliš pomalu, což zatěžuje firmy podnikající v tomto odvětví.

Ve třech zemích, kde Valenta podniká, prý už se svými firmami přikročil i k dobrovolné regulaci hraní na internetu. „Pokud je tam někdo, kdo to nezvládá, nebo nás o to dokonce sám požádá, tak ho vyloučíme ze hry,“ popisoval.

Přílišná regulace škodí

Nelíbí se mu však ani příliš tvrdé zdanění hazardu. „Naše společnost podniká ve 20 zemích, a já tak můžu porovnat, co se děje, když je regulace příliš přísná,“ upozornil. Firma Synot podporuje sportovní aktivity u mládeže a stojí prý jen o hráče, kteří se přijdou pobavit.

„My jsme členy občanského sdružení SPELOS, které spolupracuje s Linkou bezpečí. Současně podporujeme sport a jiné aktivity.“ Je pravda, že tím jde senátor sám proti sobě? „Je to pravda, ale my nemáme zájem o lidi, kteří na tom jsou závislí, my stojíme o lidi, kteří to berou jako zábavu,“ zdůrazňoval Valenta.

Pokud jde o Českou republiku, tak tady byla před půlrokem schvalována tvrdší pravidla regulace hazardu a Valenta byl kvůli tomu nucen přestat podporovat naši nejvyšší fotbalovou soutěž – Synot ligu.  

„Když toto zdanění, které přišlo před půlrokem, vám udělá minus 200 milionů, musíte hledat cesty, kde ušetřit. A začíná se zpravidla ve sponzoringu, kdybychom to neukončili, tak by jedna naše společnost byla v červených číslech, a o to nestojíme,“ popsal své pohnutky. „Slovácko a Zlínský kraj to velmi přivítaly, protože řekly, že aspoň bude více peněz pro ně a pro Zlínský kraj,“ doplnil člen horní komory zvolený právě za Slovácko.

Mám pět dětí a chci další

Pár slov padlo i k arbitráži, kterou vede Synot skrze kyperskou strukturu s Českem. „Já vám k tomu nic říct nemůžu, protože to mají v rukou arbitři a rozhodnutí je na nich,“ zahájil téma host. Z Kypru přišel požadavek na miliardu korun. „Zaprvé to nepožaduje Ivo Valenta, ale kyperské firemní orgány, které tak musejí činit s péčí řádného hospodáře. My chceme vědět, jestli je v pořádku, když stát změní pravidla v průběhu doby, nebo až po skončení starých smluv. Toto rozhodnutí je na nezávislém soudu,“ konstatoval.

V pořadu Valenta také prozradil, proč se stěhuje z Monaka zpět do Česka. „Po osmnácti letech si říkám, že bych se mohl vrátit zpět a nabídnout své zkušenosti ze zahraničí České republice. Já hodně žiji v letadle a cestuji, to bych rád změnil. Hlavním důvodem je, že moje děti půjdou v září do školy,“ zdůraznil. „Hodně to teď diskutuji s mojí paní, kterou jsem si nedávno vzal, tak ji možná lépe přesvědčím. Pro mě se vůbec nic nezmění, jako senátor dávám majetková přiznání i tady. Já jsem otevřený a nemám co tajit,“ ujišťoval diváky.

„Chci ještě pokračovat v tom, že mám pět dětí, a chci jich mít tak šest nebo sedm, takže i v tom bych rád pokračoval,“ dodal.

Přijde podpora od Václava Klause?

Pokud jde o politické ambice, Valenta podporuje Stranu soukromníků a Svobodných, které spolu kandidují v krajských volbách. Zdůrazňuje, že snahy v politických stranách musejí vzejít odspoda a on je připraven podpořit ty pravicové subjekty, které se postaví přílišné byrokratizaci této země, již nastoluje současná vláda. O tomto tématu prý hovořil i s exprezidentem Václavem Klausem. „Bavíme se o tom, máme podobné názory, určitě se k němu někdy přijdu poradit, ale zatím jsme o nějaké podpoře nemluvili.“

Senátor sice není členem Strany soukromníků, ale podporuje ji. Už proto, že tuto stranu zakládal jeho otec a Valentovi je názorově blízká. Je teď na jejích představitelích, aby společně se Svobodnými Petra Macha uspěli v krajských volbách. Pokud by byl požádán, aby v budoucnu kandidoval za Stranu soukromníků do sněmovny, nebránil by se tomu. Ale je to prý ještě daleko.

Uchovejme si naši tradici křesťanského odpuštění

V poslední části pořadu došlo také na prolínání podnikání, politiky a médií. Stejně jako Andrej Babiš i senátor Valenta propojil ve své osobě tato tři odvětví. Zásadní problém v tom nevidí, ale nic se nemá přehánět. Ivo Valenta věří, že by se podnikatelé měli na politice podílet, protože na ně dopadá to, co politici schvalují. Současná vláda se podle Valenty chová socialisticky a je i na podnikatelích, aby se tomu postavili a pokusili se vrátit odpovědnost za vlastní život do rukou občanů.

„Média, která spoluvlastním já, nemají tak obrovský přesah. Já jsem tam v životě nebyl a nekomunikuji s nimi, byť mě to trochu mrzí, protože rád jednám s našimi firmami,“ uvedl senátor. Ivo Valenta je spoluvlastníkem serveru ParlamentníListy.cz. Má dojem, že by média měla dbát na to, aby se vliv podnikatelů v médiích a v politice neprosazoval až příliš, protože škodí všem, pokud si jeden hráč prosazuje v těchto oblastech své zájmy. Je tedy na nezávislých médiích, aby na to dala pozor.

V závěru se vyjádřil i ke svému odsouzení za korupci. Cítí to jako škraloup, ale nechává na voličích, aby to posoudili. Lidé na Slovácku, kteří ho znají, už se prý rozhodli, zvolili ho do senátu. Voliči by měli mít vždy poslední slovo.

„Média dnes hodně přehánějí a zveličují. Lidem by se mělo dostat také odpuštění, odpuštění patří do křesťanského světa, který si tady podržme a uchovejme,“ uzavřel senátor Valenta své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…