Ministerský kandidát Jandák asi ostrouhá. Jenže říká, že...

21.11.2013 8:12

Post ministra kultury by měl překvapivě připadnout hnutí ANO. A ministrem kultury se, opět překvapivě, nemá stát Martin Stropnický, ale veřejnosti poměrně neznámá ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková. Informoval o tom server Týden.cz. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš ale nedlouho po zveřejnění informací popřel, že by Fraňková měla být ministryní kultury.

Ministerský kandidát Jandák asi ostrouhá. Jenže říká, že...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr kultury a exposlanec ČSSD Vítězslav Jandák

"V životě jsem s ní o kultuře nemluvil. Nenabízím žádná ministerstva,"  řekl Babiš serveru Týden.cz.

Jenže server vycházel přímo z informací Fraňkové: "Nabídla padla, teď o ní aktuálně přemýšlím," cituje Fraňkovou server. Podle něj přitom podle původních informací měl post ministra kultury připadnout ČSSD, která na něj chtěla nominovat Vítězslava Jandáka, jenž tento post už v minulosti zastával.

"Já jsem už ministrem kultury byl a počítalo se s tím, že jím budu i teď. Chtěl jsem tam udělat pořádek. Bohužel sociální demokracie se ale toho ministerstva vzdala. Ale ještě všechno neskončilo, v politice nevíte dne ani minuty. Ale jestli to bude paní Fraňková, tak za mě proč ne. Tu jsem totiž přijímal na ministerstvo já, je to jakési moje dítě. Myslel jsem si ale, že to dostanou lidovci," reagoval na informaci podle serveru Jandák.

Fraňková působila na Ministerstvu kultury do ledna 2013 jako šéfka odboru médií a audiovize. „Byla jí dlouhá léta a připisuje se jí řada zásluh. Pracovala například na novém zákonu o kinematografii, který dovedla do paragrafované podoby, a prosazovala také systém finančních pobídek pro filmaře,“ uvedl server.  

Podle serveru se dosud spekulovalo o tom, že pokud by Ministerstvo kultury mělo připadnout ANO, stal by se ministrem kultury bývalý herec Martin Stropnický. Nyní se prý o něm ale mluví jako o možném ministru zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…