Ministerstva požadují stamiliony v kauze ROP Severozápad

23.12.2013 10:45

Ministerstva financí a pro místní rozvoj budou po obžalovaných v kauze machinací s dotacemi v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad požadovat náhradu škody. Na dotaz ČTK to potvrdili mluvčí obou ministerstev s tím, že se obě instituce připojily k trestnímu řízení. Ministerstva podle informací, které má ČTK k dispozici, škody vyčíslily na stovky milionů korun.

Ministerstva požadují stamiliony v kauze ROP Severozápad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí ČR

Státní zástupce minulý týden obžaloval osm lidí, které viní z poškozování finančních zájmů Evropské unie nebo zneužití pravomoci úřední osoby, případně z obou zločinů. Jsou mezi nimi někdejší náměstek hejtmanky Pavel Kouda (ČSSD) nebo bývalí ředitelé úřadu regionální rady Pavel Markvart, Petr Vráblík a Petr Kušnierz.

Dozorující státní zástupce Vladimír Jan odmítl uvést, koho obžalovaní poškodili, ani jakou škodu způsobili. "Poškozen byl veřejný zájem," řekl ČTK Jan. Podle informací, které ČTK získala, jsou v trestním spisu vedena jako poškozená MF a MMR i Krajský úřad Ústeckého kraje. "Ministerstvo financí se domnívá, že mu vznikla škoda ve smyslu trestního řádu a přihlásilo se do trestního řízení jako osoba poškozená," řekl ČTK mluvčí MF Ondřej Šrámek. Obdobně postupuje MMR. Jak vysokou úhradu budou žádat, nechtěli mluvčí říct. "Výše škody a projekty, kterých se toto dotýká, není možno zatím blíže specifikovat," řekl ČTK mluvčí MMR Marek Ženkl.

Krajský úřad Ústeckého kraje se k řízení a náhradě škody zatím nepřipojil, řekla ČTK mluvčí kraje Magdalena Hanáčková. Podle ní kraj nemá informace o tom, v čem by měl být poškozen.

Podle informací ČTK souvisí vyšetřování mimo jiné s projektem na propagaci výsypek za 37 milionů korun. Ústecký kraj na něj chtěl získat peníze z ROP Severozápad. Většinu prací zadal společnosti Rema média, která vznikla jen tři týdny před udělením zakázky. ROP Severozápad na projekt nakonec dotaci neuvolnil. Podle policejních zdrojů měl v tomto případě bývalý náměstek Kouda tlačit na to, aby projekt prošel. Kouda byl zároveň členem Výboru regionální rady ROP Severozápad, tedy nejvyššího orgánu, který má konečné slovo při rozdělování dotací.

Kvůli policejnímu vyšetřování a podezření z machinací zastavila Evropská unie v roce 2012 proplácení dotací z ROP Severozápad. Program se podařilo odblokovat letos v srpnu, když Karlovarský a Ústecký kraj přistoupily na návrh Ministerstva financí a souhlasily se zaplacením korekcí za chyby při rozdělování dotací. Kraje zaplatí 900 milionů korun, z toho Karlovarský zhruba 308 milionů a Ústecký 598 milionů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…