Ministerstvo: Brno může prodávat byty za nižší než obvyklou cenu

03.04.2015 17:02

Brno může prodávat bytové domy za nižší než obvyklou cenu, ale musí to řádně zdůvodnit, sdělila dnes ČTK Hana Malá z ministerstva vnitra. Vyvrátila tak tvrzení nové koalice ANO, Žít Brno, lidovců a zelených, že je nezákonné prodávat byty se slevami, jako tomu bylo za minulého vedení ČSSD a ODS.

Ministerstvo: Brno může prodávat byty za nižší než obvyklou cenu
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Podle primátorovy náměstkyně Kláry Liptákové (KDU-ČSL) byly slevy dříve možné kvůli nízkým nájmům a nevýdělečnosti bytů, ale nyní po deregulaci nájmů by se zastupitelé vystavovali problémům se zákonem z důvodu porušení povinnosti péče řádného hospodáře. Proto město musí prodávat byty za cenu obvyklou, tvrdí Liptáková.

Ministerstvo odchylky od ceny obvyklé připouští

S postojem Brna nesouhlasí představitelé radnic ve Znojmě, Vyškově a Hodoníně, kde se byty prodávají za méně než polovinu znaleckých odhadů. Nová koalice pozastavila loni v prosinci privatizaci u 25 bytových domů, které měli lidé koupit za starých podmínek výhodně. Odkup za cenu obvyklou by pro ně znamenalo navýšení o stovky tisíc korun, a proto by už někteří na byty neměli. Obyvatelé proto žádají prodej za dříve slíbených podmínek, jinak zváží žaloby na město.

Ministerstvo odchylky od ceny obvyklé připouští, ale je nutné je odůvodnit a prokázat. "Musí objektivně obstát při prokazování, zda dispozice byla účelná a rozumná," sdělila vedoucí kontrolního úseku ministerstva vnitra Marie Kostruhová. Jako příklad obstojných důvodů uvedla vybudování prodejny potravin nebo pomoc lidem v nouzi. V případě absence odůvodnění slevy nebo zjevně nesmyslného odůvodnění je smlouva neplatná.

Mnoho lidí požadujících slevu poukazuje na špatný stav domů. "Technický stav nemovitosti nelze bez dalšího považovat sám o sobě za relevantní důvod pro sjednání nižší ceny, neboť tato skutečnost se projeví už ve výši určené ceny obvyklé," dodala Kostruhová. Kromě toho lidé poukazují na to, že si už část z nich vzala hypotéky a musí je splácet spolu s nájmem městu.

Za 40 procent znaleckého odhadu prodali tisíce bytů i ve Vyškově

Starostové jiných měst postoji Brna nerozumí. Znojmo prodává byty za 40 procent znaleckého odhadu. "Prodali jsme tak kolem 1800 bytů. Není to nezákonné a máme na to posudky," řekl ČTK starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

Za 40 procent znaleckého odhadu prodali tisíce bytů i ve Vyškově a dalších 80 chtějí letos prodat. "Nevidíme jediný důvod, proč bychom to neměli dělat a jaký zákon by nám to mohl zakázat," řekl ČTK starosta Karel Goldemund (ČSSD). Podle něj město nemusí myslet vždy na svůj vlastní prospěch, ale na prospěch obyvatel. "Je to stejné, jako když nyní řešíme chodník o délce 300 metrů za čtyři miliony. Není to moc hospodárné, ale nelze stavět hospodárnost nad životy lidí," zdůraznil Goldemund.

Hodonín prodal v minulosti přes 3500 bytů za 20 procent znalecké ceny. "Nyní za stejných podmínek doprodáme zbylých pár bytů ze seznamu, protože by v jejich případě nebylo dobré cenu měnit. Právníci nám řekli, že je to možné, ale vše musíme zdůvodnit," uvedl hodonínský místostarosta Vojtěch Salajka (ANO).
    Totéž tvrdí i lidé z 25 domů, kterým Brno privatizaci pozastavilo. "Prodávat za nižší ceny lze, ale vedení města nemá politickou vůli," řekla ČTK Ivana Okurková z Bytového družstva Merhautova.

Brno nakonec zváží, zda může ze zákona lidem poskytnout slevu až 25 procent, kterou však lidé považují za nedostatečnou. Liptáková navíc nevěří tomu, že by jiná města měla právní posudky, které jim dovolují prodávat za nízké ceny. "A i kdyby jiná města prodávala levně, nás to neopravňuje k tomu, abychom to takto špatně dělali. U soudu bychom pak těžko obstáli s obhajobou, že to dělali i jiní," řekla. Podle ní se už některá zastupitelstva v zemi ocitla před soudem například kvůli prodeji pozemků za lacino.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…