Ministerstvo chystá dálniční supersystém. Má kontrolovat náklaďáky i osobáky

16.03.2014 19:02

Součástí připravovaného tendru na výběr mýta pro nákladní autodopravu mohou být i kamery, kontrolující zaplacení silničního poplatku u osobních automobilů. Náhradu samolepících dálničních známek novým systémem, připojeným k mýtnému systému pro nákladní vozy, zvažuje totiž Ministerstvo dopravy. Cílem jsou systémové úspory. Zatím však jde pouze o návrh.

Ministerstvo chystá dálniční supersystém. Má kontrolovat náklaďáky i osobáky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Zda by spojení bylo skutečně úsporné, bude posuzovat projektový manažer, připravující pro stát soutěž na provozovatele mýtného systému pro nákladní automobilovou dopravu. Podle internetového portálu deníku E15 to potvrdil ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Tomáš Čoček.

Výběrové řízení v řádech miliard má určit, kdo vystřídá společnost Kapsch, která provozuje stávající mýtné brány od roku 2007. Smlouva se společností Kapsch byla uzavřena do počátku roku 2017 a tak by hlavní rámec nového tendru měl být schválen do konce letošního roku, aby soutěž proběhla včas. Technologie výběru mýta nákladní automobilové dopravy po roce 2017 doposud není známa.

Naopak v případě osobní autodopravy o upřednostňovaném způsobu výběru mýta rozhodla studie proveditelnosti z loňského roku. Podle ní by náhrada dálničních známek kamerami měla za deset let provozu ušetřit přibližně miliardu korun. V případě užití kamer totiž není nutno mezi řidiče, respektive majitele vozidel, distribuovat samolepící známky nebo palubní jednotky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…