Ministerstvo kultury schválilo setrvání sochy lva na Klárově. Verdikt pražského magistrátu zrušilo

23.12.2014 12:13

Ministerstvo kultury schválilo setrvání sochy okřídleného lva na pražském Klárově a zrušilo rozhodnutí magistrátu nařizující jeho odstranění. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Národní památkový ústav rozhodl, že pomník, který radnice umístila bez povolení památkářů, památkou rezervaci nenarušuje. Okřídlený lev má připomínat památku československých letců sloužících za druhé světové války v řadách britské RAF.

Ministerstvo kultury schválilo setrvání sochy lva na Klárově. Verdikt pražského magistrátu zrušilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pietní akt u sochy T.G.Masaryka k začátku okupace nacistickým Německem v roce 1939

"Národní památkový ústav rozhodl, že pomník nenarušuje prostředí pražské památkové rezervace. Ministerstvo kultury tedy zrušilo závazné stanovisko, které vydal památkový odbor pražského magistrátu," řekl ČTK vrchní ředitel kabinetu ministra kultury Patrik Košický.

Proti verdiktu ministerstva se prý odvolat nelze

Proti rozhodnutí ministerstva se podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého nelze odvolat. Praha 1 dostala od magistrátních památkářů kvůli pomníku pokutu, za vystavění pomníku bez povolení má zaplatit 150.000 korun. Městská část s tím ale nesouhlasí.

Socha v podobě dvoumetrového okřídleného lva je umístěna na betonovém podstavci pokrytém žulou. Na výrobu sochy podle návrhu britského sochaře Colina Spoffortha sehnali peníze Britové žijící v Česku, chtěli tak poděkovat za hrdinství československých letců sloužících v řadách britské RAF. Pomník pak darovali do správy Praze 1.

Pražským památkářům vadí monumentálnost díla

Umístění pomníku provázejí od počátku spory s pražskými památkáři. Těm vadí monumentálnost díla i to, že v parčíku již jedna socha je. Kritizují postup Prahy 1 a britského velvyslanectví, o povolení prý požádaly pozdě a bez dostatečné diskuse. Nabízeli jim jiné lokality v centru Prahy.

"Památkáři však od začátku celý proces schvalování protahovali a po instalaci pomníku učinili vše možné, aby pomník z Klárova zmizel," uvedl Lomecký.

Čeští a slovenští piloti se zapsali do paměti obyvatel Spojeného království zejména při slavné bitvě o Británii. Během ní nacisté utrpěli první významnou porážku ve druhé světové válce. Celkově v době druhé světové války působilo v britském vojenském letectvu (RAF) přibližně 2500 československých pilotů, přičemž 493 z nich v bojích zahynulo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…