Ministerstvo nemůže potrestat zpravodajce Páleníka. Nebyl totiž vojákem

04.07.2014 18:05

Obvodní soud pro Prahu 1 před několika dny zastavil stíhání exšéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a jeho nástupce Jana Kovandy, kteří figurují v jedné větvi kauzy Nagyové. Jejich prohřešky by mělo podle soudu posoudit Ministerstvo obrany. To však nemá žádné nástroje jak Páleníka potrestat. V okamžiku provinění nebyl činným vojákem. MO má páky pouze na Kovandu.

Ministerstvo nemůže potrestat zpravodajce Páleníka. Nebyl totiž vojákem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Ondrej Páleník společně s Milanem Kovandou čelí obvinění ze zneužití Vojenského zpravodajství. Podle žalobců zneužila v roce 2012 tehdejší šéfka kanceláře premiéra Petra Nečase Jana Nagyová (dnes Nečasová) zpravodajce ke sledování premiérovy manželky Radky.

Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že Páleníka a Kovandu nepotrestá, přičemž jejich domnělé prohřešky předal k vyřešení Ministerstvu obrany. Rozsudek ještě není pravomocný. Stížnost proti rozhodnutí soudu podalo dozorující Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. A stížnost chystají také advokáti obviněných. Rozhodovat tak bude Městský soud v Praze.

Kázeňským trestem, který může Ministerstvo obrany udělit, může být podle mluvčího resortu napomenutí, písemná důtka, výstraha pro neodpovědný výkon služby a snížení platu až o patnáct procent na půl roku.

Páleník je pouze voják v záloze

Páleníka resort řízený Martinem Stropnickým (ANO) potrestat nemůže. V roce 2012 se stal šéfem Správy státních hmotných rezerv, čímž přestal být činným vojákem. Byl pouze v záloze s přiznanou výsluhou.

„V okamžiku, kdy voják již není v činné službě, nevztahuje se na něj kázeňská pravomoc žádného služebního orgánu, neboť již není ve služebním poměru," uvedl serveru Týden.cz mluvčí obrany Jan Pejšek. Podle něj nelze kázeňsky trestat někoho, kdo už není vojákem, což se týká i lidí v záloze.Trest tak hrozí pouze Milanu Kovandovi, který je generálmajor a coby Páleníkův nástupce byl po trestním stíhání postavený mimo službu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…