Ministerstvo obrany dostalo od antimonopolního úřadu pokutu 200 000 korun

03.12.2015 10:12

Ministerstvo obrany dostalo od antimonopolního úřadu pokutu 200 000 korun. Bez otevřeného tendru zadalo veřejnou zakázku na servis a údržbu letounů Airbus. V tendru byly ale i další chyby. V tiskové zprávě to dnes uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Rozhodnutí úřadu není zatím pravomocné, ministerstvo se proti němu nemůže odvolat. Zakázku získala společnost Czech Airlines Technics.

Ministerstvo obrany dostalo od antimonopolního úřadu pokutu 200 000 korun
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Ministerstvo obrany zakázku zadalo v jednacím řízení bez uveřejnění, aniž by k tomu byly splněny podmínky stanovené zákonem. Ministerstvo také nezveřejnilo na svém profilu celé znění smlouvy ani písemnou zprávu o této zakázce.

„Postup zadavatele související s užitím jednacího řízení bez uveřejnění mohl podstatným způsobem ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky a omezil hospodářskou soutěž,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Ministerstvo svůj postup zdůvodnilo krajní naléhavostí případu, protože předchozí dvě zadávací řízení muselo zrušit. Toto odůvodnění ale ÚOHS neakceptoval.

Letouny Airbus provozuje 24. základna dopravního letectva Kbely, která zabezpečuje přepravu ústavních činitelů ČR, přepravu vojsk armády do jednotlivých misí a další úkoly. K dispozici k tomu má dva stroje Airbus A 319, jejichž vnitřní uspořádání může měnit podle potřeby. Kbelská základna dále používá dopravní letouny Jak-40, CL-601 Challenger a transportní letouny CASA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …