Ministerstvo obrany možná přestane podporovat svaz bojovníků za svobodu

02.11.2016 15:59

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) připustil, že jeho ministerstvo přestane podporovat Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS). Kolem jeho činnosti a výroků jeho představitelů se v poslední době vede živá debata. Podle ministra některá vyjádření již byla za hranou. Stropnický to řekl dnes při jednání výboru pro obranu.

Ministerstvo obrany možná přestane podporovat svaz bojovníků za svobodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Ministr podle svých slov požádal své podřízené o důkladnou informaci o tom, co se ve svazu děje. „Protože ty informace, které se dostávají na veřejnost, jsou docela alarmující, když odtamtud odcházejí lidé s lidickou minulostí nebo když odtamtud odchází jeden z našich nejstarších a nejúctyhodnějších veteránů, tak to nemůžu a nechci přehlížet,“ řekl novinářům.

Během jednání výboru řekl, že ze strany svazu dochází „k překračování morálního kodexu, který pak vrhá na podobné organizace špatné světlo“. Zároveň se podivil nad tím, že měl Svaz bojovníků za svobodu pro oslavu 28. října k dispozici velký sál v památníku na Vítkově. Při jejich oslavě měl projev bývalý prezident Václav Klaus.

Ministerstvo v návrhu rozpočtu na příští rok počítá s podporou spolku ve výši 200 000 korun. Stropnický připustil, že peníze svaz dostat nemusí. „Já to vůbec nevylučuji,“ řekl s tím, že se na celou záležitost podívá.

Pamětníci odcházejí

ČSBS je v poslední době zmiňován zejména v souvislosti s odchodem či vylučováním členů, kteří kritizovali jeho vedení za nedemokratické praktiky. Patřili k nim válečný veterán Pavel Vranský, ženy spojené s vyvražděním Ležáků za druhé světové války nebo dcera dlouholetého předsedy svazu Markéta Čermínová. Vranský také v březnu rezignoval na funkci místopředsedy. Sdružení jako důvod uvedlo jeho věk, Vranskému bylo 95 let. Proti tomu se ale veterán ostře ohradil. Rezignaci zdůvodnil ztrátou důvěry ve správné vedení svazu. Svaz se poté musel omluvit.

Loni opustily lidickou organizaci Českého svazu bojovníků za svobodu poslední tři žijící dospělé svědkyně lidické tragédie. Důvodem bylo zvolení bývalé novinářky a političky Jany Bobošíkové do čela lidické organizace.

Předseda hnutí Jaroslav Vodička čelil kritice za svůj projev při terezínské tryzně, proti kterému se ohradily židovské obce. Kvůli jeho výrokům o uprchlících ho označily za xenofobní.

Naposledy ČSBS svolal tiskovou konferenci, aby se vyjádřil k obvinění, že místopředseda Milan Andres před rokem 1989 řídil donašeče Státní bezpečnosti v československé armádě. Uvedla to Česká televize. Andres obvinění odmítl.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…