Ministerstvo obrany oproti loňsku zeštíhlilo

01.01.2014 7:52

Ministerstvo obrany oproti loňsku zeštíhlilo zhruba o 740 vojáků a 1040 občanských zaměstnanců. Vyplývá to ze statistiky vývoje počtu zaměstnanců, kterou má ČTK k dispozici. K propuštění zaměstnanců a změně organizační struktury docházelo v průběhu roku 2013. Na letošek žádné výrazné propouštění v plánu není, sdělil ČTK mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Ministerstvo obrany oproti loňsku zeštíhlilo
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vojenský speciál na afghánském letišti

Podle dřívějších informací zrušilo ministerstvo skoro 2900 tabulkových míst. Řada z nich však byla v současnosti neobsazena. Od letoška má klesat počet vyšších důstojníků včetně generálů. Armáda si od změn slibuje zlepšení poměru mezi hodnostními sbory ve prospěch praporčíků a poddůstojníků.

Ministerstvo obrany se v posledních letech vyrovnávalo s vládními rozpočtovými škrty. Úřad by měl letos hospodařit s výdaji ve výši téměř 43 miliardy korun. Armáda by přitom podle některých svých představitelů měla mít rozpočet o zhruba 12 miliard vyšší.

V loňském roce armáda změnila svou organizační strukturu. Od léta má dvě menší velitelství pozemních a vzdušných sil. Obě sídlí v pražské budově generálního štábu. Nahradila velké velitelství společných sil, které sídlilo v Olomouci. Armáda zároveň zrušila velitelství sil podpory. Vlivem změn ozbrojené síly opustilo zhruba 800 lidí, ať již vojáků z povolání nebo civilních zaměstnanců.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…