Ministerstvo obrany se zlobí na Parkanovou: Nezveřejnila jste všechno

16.08.2013 6:54

Na svém webu zveřejnila bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová výslechy svědků v kauze CASA. Ministerstvo obrany se proti tomu ovšem ohradilo, zejména mu vadí, že exministryně prý úmyslně vynechala jednu z výpovědí svého nástupce Vlastimila Picka. Lidovky.cz píší, že Parkanová se proti tomu ohradila.

Ministerstvo obrany se zlobí na Parkanovou: Nezveřejnila jste všechno
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vlasta Parkanová byla doporučena sněmovním imunitním výborem k vydání policejnímu stíhání

Podle úřadu totiž Parkanová úmyslně vynechala jednu z Pickových výpovědí, ve které se ke kauze CASA vyjadřoval obšírněji.

"Nevím, co bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová sleduje zveřejněním výpovědí. A zároveň netuším, proč, když se zmíněné materiály rozhodla zveřejnit, je nezpřístupnila všechny," říká mluvčí ministerstva Mira Třebická. "Čtenář by si totiž udělal jiný obrázek, než si asi exministryně Parkanová představovala," doplnila Třebická.

Vlasta Parkanová podle serveru Lidovky.cz tvrzení armády zpochybňuje. "Pokud svědek nelže, pak je jeho výpověď stejná jak při výslechu, tak při podání vysvětlení," vysvětluje, proč podle ní k žádné manipulaci nedošlo. Navíc prý se svými právníky ono konkrétní podání vysvětlení nemá. Parkanová tedy tvrdí, že zveřejnila vše, co má. „Pokud by u někoho výpověď a podání vysvětlení nebylo v souladu, pak by bylo na zvážení, kdy svědek mluvil pravdu a kdy ne," odpovídá na ministerskou kritiku.

Parkanová vinu odmítá

O nákupu letadel CASA vláda rozhodla v roce 2009. Nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Kvůli obchodu je vyšetřována Parkanová a její tehdejší náměstek Jiří Staněk. Kriminalisté Parkanovou viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele proto, že podle vyšetřovatelů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Vinu ovšem odmítá Parkanová i Staněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…