Ministerstvo práce asi povede Krčál, v neděli se sejde se Sobotkou

04.01.2014 10:34

Ministrem práce a sociálních věcí by se v nové vládě mohl stát sociální demokrat Petr Krčál, radní Kraje Vysočina. Původně se uvažovalo i bývalém premiérovi a eurokomisaři Vladimíru Špidlovi. Tato varianta už však byla vyloučena. Pro Krčála svědčí plánovaná schůzka s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou.

Ministerstvo práce asi povede Krčál, v neděli se sejde se Sobotkou
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

Ministrem práce a sociálních věcí by se v nové vládě mohl stát sociální demokrat Petr Krčál, radní Kraje Vysočina. Jak dnes řekl ČTK, byl pozván na schůzku s předsedou strany a pravděpodobným příštím premiérem Bohuslavem Sobotkou. Sejít se mají v neděli odpoledne. Bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla, který byl rovněž v užším výběru kandidátů na toto ministerské křeslo, v pátek přijal Sobotkovu nabídku, aby se stal jeho šéfporadcem.

Další z možných adeptů, stínový ministr práce Roman Sklenák, uvedl, že zůstane šéfem sociálně demokratických poslanců. Podle Krčála je pravděpodobné, že nabídka na vedení Ministerstva práce a sociálních věcí během nedělní schůzky padne. "Ale bude to pravděpodobně širší debata, nejen o ministerském postu, ale samozřejmě i o situaci v tom resortu," uvedl Krčál. Jedním z témat podle jeho očekávání bude kolabující systém pro vyplácení dávek. "Bude nutno tu situaci řešit," řekl.

Radním Kraje Vysočina pro sociální oblast je Krčál od roku 2008. Uvedl, že pokud by se stal ministrem, tuto krajskou funkci by předal někomu jinému ze současných krajských zastupitelů za ČSSD. Sám by pravděpodobně zůstal členem krajského zastupitelstva.

Sobotka se už v pátek odpoledne sešel v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem, kterému předal seznam kandidátů na ministry. Zda měl vůči některým Zeman výhrady, Sobotka ani prezident nesdělili. Jména nominantů mají být oficiálně zveřejněna až po pondělním podpisu koaliční smlouvy mezi ČSSD, hnutím ANO a KDU-ČSL.

V pátek Sobotka absolvoval řadu schůzek s potencionálními ministry

S řadou potencionálních kandidátů do vlády za sociální demokracii se Sobotka sešel už v pátek. Nechtěl ale novinářům úplně potvrdit, že se setkával právě s budoucími ministry. Za Sobotkou byli například pravděpodobný ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, hlavní kandidát do čela zdravotnictví Svatopluk Němeček, možný ministr školství Marcel Chládek nebo Jiří Dienstbier, který by mohl být kandidátem na ministra pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti. S možným budoucím ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem a ministrem vnitra Milanem Chovancem se šéf ČSSD viděl na pátečním ranním stranickém grémiu. Kandidáti hnutí ANO a KDU-ČSL na ministry jsou již známi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…