Ministerstvo si chce došlápnout na exekutory. Kontrolují je prý málo

06.04.2014 21:51

Ministerstvo spravedlnosti chystá novelu zákona, která by pomohla lépe hlídat exekutory. Dohledový odbor totiž koná nedostatečně. Kontrol je málo, a když už se najde nějaké pochybení, často nedojde k potrestání viníka.

Ministerstvo si chce došlápnout na exekutory. Kontrolují je prý málo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exekučně zabaveno

Exekutoři v mnoha případech nejednají, jak jim zákon ukládá. Kontrol je však málo. Svůj příběh popsala České televizi seniorka Dagmar Neslová, které exekutoři zabavili část majetku, i když nic nedlužila. Ne však její vnuk – ten sice bydlí jinde, ovšem exekutoři přesto konali u jeho babičky.

„On tady má akorát mýdlo, holení a zubní pastu. Jinak tady nemá vůbec nic," popsala důchodkyně. Vnuk u ní přespával jen přechodně, když se osmdesátiletá žena vrátila z nemocnice a potřebovala péči.

Exekutory to však nezajímalo, nálepkami označili televizi, rádio a nábytek, rovnou si odnesli obrazy i notebook, který paní Neslové vůbec nepatřil – zrovna jí ho půjčil soused. Sice nebylo složité zjistit, že notebook patří někomu jinému, ovšem to vykonavatele nezajímalo. „Že bych ho otevřel a ukázal tam třeba svoje fotky nebo fotky rodiny… Vůbec je to nezajímalo. Jediné, co bylo – už na něj nesahejte," vypráví soused.

V loňském roce bylo nařízeno přes 700 tisíc exekucí a na Ministerstvo spravedlnosti bylo posláno 800 stížností. Kárných žalob však bylo podáno pouhých osm. Sedm jich pak podala Exekutorská komora, která každý rok řeší tisíce dalších stížností. Podle ní je však prověrek exekutorů akorát. „Exekutorská komora udělila 18 výtek, v podstatě všechny ty výtky vedly k provedení nápravy," ujišťuje prezident komory David Koncz.

Ministerstvo spravedlnosti ale plánuje počet kontrol zvýšit a zpřísnit i postihy. „Jenom minimum podaných kárných žalob potom vedlo skutečně k odsouzení exekutora a i ty sankce jsou mírné," uvedla náměstkyně ministryně Hana Marvanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…