Ministerstvo školství připravilo změnu vyhlášky k příplatkům výchovných poradců

03.08.2017 7:27

Ministerstvo školství připravilo změnu vyhlášky o vzdělávání pedagogů, která by měla změnit postavení výchovných poradců a zlepšit jejich odměňování. Navrhuje pro ně příplatek 1500 korun, což by státní rozpočet stálo 200 milionů korun ročně. Materiál je nyní ve zkráceném připomínkovém řízení, které potrvá do 11. srpna. Pokud by byl záměr schválen, mohli by výchovní poradci na školách příplatek dostávat od 1. října.

Ministerstvo školství připravilo změnu vyhlášky k příplatkům výchovných poradců
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

S příplatkem pro výchovné poradce počítal kariérní řád učitelů, který Parlament neschválil. Podle sněmovní verze měl tento příplatek činit 1000 až 2000 korun, v senátním návrhu to pak mělo být o tisícikorunu víc.

Ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) slíbil, že se bude snažit peníze pro tyto specialisty zajistit navzdory zamítnutí kariérního řádu. S ministrem financí Ivanem Pilným (ANO) se minulý týden domluvil, že si ponechá 1,7 miliardy korun, které na něj byly původně vyhrazené. Rozhodnutí o tom, jak peníze použít, ponechá Pilný na Štechovi. Ministr školství řekl, že by je chtěl vyčlenit zejména na regionální školství.

Výchovní poradci, na rozdíl od ostatních učitelů se specializovanou činností, dosud nemají nárok na specializační poplatek. Musí přitom absolvovat stejně rozsáhlou odbornou přípravu v rozsahu 250 hodin v rámci celoživotního vzdělávání na vysoké škole jako ostatní pedagogičtí specialisté. Poskytují nejen rady v oblasti výchovy a vzdělávání, ale zabezpečují i odbornou terapeuticko-výchovnou činnost a kariérové poradenství.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…