Ministerstvo uzavře konkurz na nového šéfa Vězeňské služby

25.04.2014 6:27

Zájemci o funkci generálního ředitele Vězeňské služby mají několik posledních hodin na to, aby se přihlásili do výběrového řízení. Lhůta pro podání přihlášek Ministerstvu spravedlnosti vyprší dnes odpoledne. Ministryně Helena Válková (ANO) chce nástupce odvolaného Petra Dohnala vybrat ještě do konce měsíce.

Ministerstvo uzavře konkurz na nového šéfa Vězeňské služby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak vězeňské služby ČR

Dohnal považuje své odvolání za neplatné, do střetu s ministryní jde nově i první náměstek generálního ředitele Vězeňské služby Marian Prokeš, který po Válkové žádá zastavení výběrového řízení na ředitele. Navíc tvrdí, že ministryně spravedlnosti jednala v rozporu se zákonem, když řízením sboru dočasně pověřila služebně níže postaveného šéfa věznice Rapotice Pavla Ondráška, uvedla ve čtvrtek Česká televize.

Válková vyhlásila konkurz na post šéfa Vězeňské služby minulou středu. Po zájemcích požaduje vedle negativního lustračního osvědčení či bezpečnostní prověrky minimálně pro stupeň „důvěrné" rovněž manažerské schopnosti a zkušenost z řídicí funkce ve Vězeňské službě. Společně s přihláškou musí kandidáti do dnešních 15:00 předložit nejen stručný návrh směřování a rozvoje bezpečnostního sboru, ale například také kopii jejich posledního služebního hodnocení.

Válková Dohnalovo odvolání zdůvodnila

Ministryně si vyhradila právo nenavrhnout ke jmenování generálním ředitelem žádného z účastníků řízení. Dohnalovo odvolání Válková odůvodnila údajnými problémy v hospodaření vězeňství i ztrátou důvěry v to, že by Dohnal dokázal vězeňství reformovat.

Dohnal podal proti svému odvolání rozklad a v případě jeho zamítnutí je připraven bránit se správní žalobou. Vězeňské službě tak v krajním případě hrozí dvojvládí. Exředitel bezpečnostního sboru věří, že rozhodnutí Válkové o jeho odvolání je neplatné a nezákonné. Ministryně podle něj následně porušila zákon i vyhlášením výběrového řízení. Resort měl prý nejprve vypsat nabídkové řízení, podobně jako to nedávno udělalo Ministerstvo vnitra při výběru nového policejního prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …