Ministerstvo vnitra chce krajům přidat miliony na výkon státní správy

21.01.2013 14:17

Kraje by mohly v budoucnu získat od státu desítky až stovky milionů navíc na výkon státní správy. V současné době podle předsedy Asociace krajů Michala Haška hradí stát pouze asi 65 procent nákladů na tyto činnosti, od roku 2016 by je pak financoval plně, řekl v pondělí Hašek novinářům. Návrh chce ministerstvo vnitra předložit do konce června vládě. Informuje ČTK.

Ministerstvo vnitra chce krajům přidat miliony na výkon státní správy
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

"Od roku 2015, respektive 2016 by stát nově poskytoval už 100procentní náhradu za výkon agend, které jménem státu vykonávají územní samosprávy," prohlásil Hašek. Mezi tyto činnosti patří například agenda stavebního řízení nebo matriky.

Ministerstvu však zatím chybí přesná data o tom, jaký počet úkonů jednotlivé úřady vykonávají. "Až budeme mít výstupy v rámci registru práv a povinností, tak budeme vědět, jaký úředník dělá jakou agendu a v jakém množství," vysvětlil mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. Z toho poté bude vycházet konkrétní výše příspěvku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: vfe

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…