Ministerstvo zahraničí nechá vyšetřit údajnou pomluvu v kauze volyňských Čechů

25.11.2014 13:01

Ministerstvo zahraničí podá v nejbližších dnech obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 podnět k prošetření, zda v kauze žádosti volyňských Čechů o repatriaci nebyl spáchán trestný čin pomluvy. Oznámilo to ministerstvo v tiskovém prohlášení. Podnět souvisí s tvrzením, že pracovníci ambasády v Kyjevě vytvářeli nátlak na krajany na Ukrajině, aby o svém přání přesunout se do Česka nemluvili. Generální inspekce ministerstva toto podezření ale nepotvrdila.

Ministerstvo zahraničí nechá vyšetřit údajnou pomluvu v kauze volyňských Čechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

„Šetření neprokázalo, že by se pracovníci ambasády dopustili nezákonného jednání, jak bylo uvedeno v dopisech zaslaných Hynku Kmoníčkovi, řediteli Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky,“ uvedlo ministerstvo k závěrům generální inspekce.

Ministerstvo podá podnět k prošetření

Ministerstvo se proto rozhodlo, že v nejbližších dnech předá Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 podnět k prošetření, zda se v souvislosti s tvrzeními zaslanými Kmoníčkovi někdo nedopustil trestného činu pomluvy. Mluvčí diplomacie Michaela Lagronová ČTK upřesnila, že tento podnět se netýká žádné konkrétní osoby. Její případné určení je věcí vyšetřovacích orgánů.

Na údajný nátlak si stěžovali krajané

Na údajný nátlak ze strany velvyslanectví v Kyjevě si stěžovali někteří krajané na Ukrajině a jejich stížnosti v Česku tlumočila Věra Doušová. Ta na počátku 90. let pomáhala organizovat druhou velkou repatriační vlnu volyňských Čechů do Česka a na konci září předala prezidentovi Miloši Zemanovi jmenný seznam 232 volyňských Čechů, kteří se z Ukrajiny chtějí vrátit do vlasti svých předků.

Kvůli této kauze vyjádřil Zeman v minulosti nespokojenost s prací velvyslanectví v Kyjevě, které podle něho nemá dobrý vztah k volyňským Čechům. Prezident kritizoval především velvyslance Ivana Počucha, který podle něho původně Prahu informoval, že přání přesunout se do Česká mají jen tři krajanské rodiny, Hrad ale následně obdržel žádost od 232 lidí.


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …