Ministerstvo zaregistrovalo novou církev. Tvrdí, že víra uzdravuje

13.11.2013 22:02

Česká republika má novou „církev“. Ministerstvo kultury zaregistrovalo subjekt s názvem Nový život. Jeho členové se prohlašují za křesťany. Na našem území tak působí už třicet šest náboženských subjektů, píše iDnes.cz.

Ministerstvo zaregistrovalo novou církev. Tvrdí, že víra uzdravuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

"Kromě obecného důvodu, že se považujeme za církev, jsme o registraci zažádali v souvislosti se změnami zákona o sdružování,“ uvedl zakladatel křesťanské společnosti Nový život Mikuláš Török. Registraci získali 25. října. „Církev“ vznikla už v 80. letech a doposud působila jako občanské sdružení.

Výstřední bohoslužby

"Tato společenství věří, že správně věřící křesťan má být zdravý, bohatý, bez jakýchkoliv starostí a problémů, a to zůstává kontroverzní. Ta hnutí se ale vyvíjejí a ta registrovaná jsou dnes podstatně méně radikální, než byla před deseti lety. Sice to učení teoreticky zůstává v uvozovkách dost divoké, ale praxe už je podstatně umírněnější," říká religionista Zdeněk Vojtíšek.

Religionisté řadí Nový život k tzv. Hnutí víry, které akcentuje emocionální a niterné prožívání víry a je typické výstředními bohoslužbami. V České republice má několik set členů. Ti se pravidelně scházejí v šesti městech.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…