Ministerstvo zdravotnictví prý vyhodilo miliony

16.06.2014 10:58

Ministerstvo zdravotnictví zaplatilo 3,2 milionu korun za přípravu a ukončení IT systému pro řízení kvality a nákladovosti ve zdravotnictví, na kterém se ani nezačalo pracovat. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), když prověřoval hospodaření ministerstva v letech 2010 až 2013. Kontroloři našli také chyby v účetnictví. ČTK to dnes sdělil mluvčí NKÚ Jaroslav Broža. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

Ministerstvo zdravotnictví prý vyhodilo miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministryně zdravotnictví Dana Jurásková

Na vytvoření systému pro podporu řízení kvality a nákladovosti ve zdravotnictví ministerstvo zdravotnictví uzavřelo tři smlouvy v červnu 2010, po zhruba roce a půl tento projekt zastavilo. Dodavateli sice žádné peníze nevyplatilo, za projektové řízení ale ministerstvo zaplatilo přes dva miliony korun a další více než milion uhradilo advokátní kanceláři za právní analýzu a rozvázání smlouvy s dodavatelem. "Přestože se na praktickém naplnění projektu vůbec nezačalo pracovat, ministerstvo v souvislosti s ním vyplatilo celkem 3,2 milionu korun," uvedl NKÚ.

Účetnictví nebylo podle zjištění NKÚ v pořádku

Účetnictví nebylo podle kontrolorů v letech 2009 až 2013 správné, protože ministerstvo zdravotnictví účtovalo některé položky do období, s nímž dané účetní případy časově ani věcně nesouvisely. Nedostatky NKÚ zjistil také u odpisů majetku a obsahového vymezení položek účetní závěrky.

Kontrolní úřad poukázal také na výdaje na cestovné, za které se v letech 2011 až 2013 ročně utratilo 5,3 až 6,1 milionu korun. O více než třetinu se v tomto období zvýšily výdaje na reprezentaci, z milionu korun v roce 2011 na téměř 1,7 milionu korun o dva roky později. Za dary v kontrolovaném období ministerstvo zdravotnictví utratilo nejvíc v roce 2012, kdy za ně zaplatilo 410 000 korun.

Výrazně naopak klesly výdaje za spotřebu materiálu. Z 980 milionů korun v roce 2011 se snížily na 65 milionů o rok později a necelých 53 milionů korun v loňském roce. Velké výdaje v roce 2011 ovšem souvisely s nákupem očkovacích látek proti chřipce.

NKÚ svou kontrolou prověřil nakládání s majetkem a výdaje ministerstva zdravotnictví za celkem 521 milionů korun. Kontroloři se vedle zmíněných oblastí soustředili také na výdaje za konzultační, právní a poradenské služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…