Ministerstvo zemědělství trvá na tom, že agrární diplomaty vyšle i do Ruska a na Ukrajinu

19.08.2014 19:21

Plán vyslat do konce letošního roku zvláštní zemědělské diplomaty mimo jiné do Ruska a na Ukrajinu se ze strany Ministerstva zemědělství (MZe) nemění. Na dotaz ČTK to uvedl vedoucí tiskového oddělení úřadu Radek Melichar. Agrární diplomaté na českých ambasádách v Moskvě a Kyjevě by podle něj mohli pomoci českým firmám lépe zvládnout obchodní překážky v důsledku politické krize. Přesto MZe připouští, že mezirezortní diskuze mohou ještě vést k úpravám již dříve určených cílových zemí.

Ministerstvo zemědělství trvá na tom, že agrární diplomaty vyšle i do Ruska a na Ukrajinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Občerstvení tradičními českými pochoutkami

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza v pondělí po jednání pracovní skupiny pro monitorování dopadu sankcí mezi EU a Ruskem naznačil, že plán na vyslání zemědělských diplomatů do Ruska a na Ukrajinu nemusí být definitivní. „Povedeme diskuzi, jestli právě Moskva a Kyjev by měly být těmi dvěma nejlepšími místy, nebo jestli nebudeme přemýšlet nad změnou prvních dvou z těch pěti diplomatů," podotkl.

Navzdory sankcím zůstávají Rusko s Ukrajinou předními odběrateli zemědělských výrobků ze zemí mimo EU

Ministerstvo zemědělství však podle svého dnešního vyjádření svůj původní plán nemění. „Rusko i Ukrajina zůstávají i přes poslední politický vývoj mezi předními neunijními odběrateli českých zemědělských a potravinářských produktů," uvedl Melichar. Rusko je pro české zemědělské a potravinářské firmy dlouhodobě nejvýznamnějším obchodním partnerem mimo země Evropské unie. Z Česka se do Ruska loni vyvezlo zemědělského a potravinářského zboží za 2,4 miliardy korun, dovoz činil jen 300 milionů Kč.

Podle Melichara připravuje MZe společně s Ministerstvem zahraničních věcí (MZV) smlouvu, která má zajistit praktické fungování diplomatů. „Výběrová řízení začnou ihned po podpisu zmíněného dokumentu mezi MZe a MZV, který se předpokládá nejpozději v září tohoto roku," sdělil ČTK s tím, že termín pro vyslání diplomatů zůstává stále stejný, konec letošního roku.

Embargo na dovoz potravin do Ruska dopadne nejvíce na tuzemské mlékárny

Podle odhadů zveřejněných v pondělí Ministerstvem zemědělství čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli sankcím na vývoz do Ruska přijdou do konce roku na tržbách o 250 až 300 milionů korun. Nejvíce embargo dopadne na tuzemské mlékárny. Další problémy může výrobcům způsobit očekávaný přetlak nabídky zboží na trzích EU. Podle mluvčí Agrární a Potravinářské komory Dany Večeřové mohou škody v důsledku poklesu cen komodit být pro tuzemské producenty až miliardové.

Přes 90 % českého zemědělského vývozu směřuje do zemí EU

Podle červnové dohody MZe a MZV mají místa radů vzniknout v Rusku, na Ukrajině, v Číně, Saúdské Arábii a Srbsku. Více než 90 procent českého agrárního vývozu směřuje v současné době do zemí EU. Česko jej proto chce více diverzifikovat.

Podle proexportní iniciativy Ministerstva zemědělství vzniklé loni v dubnu, kdy úřad vedl ministr Petr Bendl (ODS), by se český zemědělský a potravinářský vývoz měl do budoucna zaměřit především na 14 zemí mimo Evropskou unii. Prioritu má deset zemí Společenství nezávislých států, Balkánu a jihovýchodní Asie. Mezi zájmová území měly podle dokumentu patřit také USA, Kanada, Japonsko a Korea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…