Ministr Balvín se dnes opět sejde s designovaným šéfem NG Fajtem

13.08.2013 7:33

Ministr kultury Jiří Balvín se dnes opět sejde s designovaným ředitelem Národní galerie (NG) v Praze Jiřím Fajtem. Po minulé schůzce na začátku srpna Balvín ještě nerozhodl o jeho definitivním uvedení do funkce ředitele NG.

Ministr Balvín se dnes opět sejde s designovaným šéfem NG Fajtem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Jiří Balvín

Počátkem července Fajta ministryně kultury v demisi Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) jmenovala s tím, že by se měl ředitelem stát 1. září. Balvín označil krok ministryně před jejím odchodem z úřadu za nevhodný.

Balvín si po první schůzce nechal zaslat Fajtovu koncepci vedení NG. Ministr prohlásil, že chce v každém případě dodržet původně stanovený termín nástupu nového ředitele NG v Praze, tedy 1. září. Je však málo pravděpodobné, že lze takový konkurz uskutečnit ve zmíněném termínu. Fajt ale uvedl, že do dalšího případného výběrového řízení by se již nepřihlásil.

Balvín musel ustoupit

Po odvolání nastupujícího ředitele Národního divadla Jana Buriana se zdálo, že také v případě NG bude Balvín požadovat otevřené výběrové řízení. Jeho absencí původně argumentoval při Burianově odvolání. Po bouřlivé reakci na svůj krok ze strany odborníků, umělců i politiků a po intervenci předsedy vlády Jiřího Rusnoka Balvín znovu Buriana do funkce jmenoval, v případě NG si vzal čas na rozmyšlenou.

Renomovaný historik umění Fajt přednášející zejména v Německu je připraven přesvědčit ministra o své koncepci. Odborníci s ohledem na politickou situaci rozhodnutí ministryně kritizovali, nezpochybňovali však Fajtovy kvality. Fajt již dříve uvedl, že vnímá své jmenování jako odborné a nepolitické.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…