Ministr Bartoš vystoupí k zákonu o útlumu používání rodných čísel

26.05.2023 6:30

Místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) se dnes na tiskové konferenci vyjádří k ukončení zápisu rodných čísel do občanských průkazů.

Ministr Bartoš vystoupí k zákonu o útlumu používání rodných čísel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Bez čísla obsahujícího datum narození a informaci o pohlaví držitele mají být doklady totožnosti vydávané od začátku roku 2025. Stát plánuje postupný útlum používání rodných čísel. Nahradit by je měly identifikátory, z nichž nelze vyčíst žádné osobní údaje. Jejich nastavení má na starosti Digitální a informační agentura (DIA).

Stát nepředpokládá úplné zrušení rodných čísel, chce ale omezit jejich používání. „Naším hlavním cílem je posílit ochranu soukromí a zabránit zneužití osobních údajů,“ řekla úterním Hospodářským novinám mluvčí DIA Karolína Sieglová.

Jako první mají přijít na řadu občanské průkazy. Ukončení zápisu rodných čísel do nich je zákonem stanoveno k 31. prosinci 2024. Pokud by se mělo posunout datum zrušení, musela by být schválena novela zákona o občanských průkazech.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přechod od rodných čísel k takzvaným bezvýznamovým identifikátorům by stál 56 miliard korun, vyplývá z analýzy společnosti Grant Thornton a advokátní kanceláře Rowan Legal, o které tento týden informovala některá média. Podle studie by změna IT systémů stála veřejnou správu 14,8 miliardy korun a soukromý sektor 41,4 miliardy Kč.

Kvůli vysokým nákladům chce opozice odklon od rodných čísel odložit. „Jsme proti tomu, aby se teď z rodných čísel přecházelo na identifikátory. Navrhli jsme to posunout v čase,“ uvedla ve středu na twitteru stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová z hnutí ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nepotřebujeme to, ale bude parádní kšeft pro spřátelené IT firmy a nový pirátský vládní ouřad. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 26.05.2023 8:55:16
A do kapsičky take něco bude.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…