Blažek nechá přezkoumat policejní razii

19.06.2013 16:50

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nechá přezkoumat, jestli byl zásah policie, při kterém byla před týdnem zatčena šéfka kabinetu Jana Nagyová, bývalí poslanci ODS a vedení Vojenského zpravodajství, adekvátní. Ministr to po jednání vlády řekl novinářům. Dodal, že nechce posuzovat vinu či nevinu obviněných, ale jde mu o přiměřenost zásahu. V souvislosti se zásahem vláda padla a nyní úřaduje v demisi.

Blažek nechá přezkoumat policejní razii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Blažek řekl, že posouzení vypracuje společně s odborníky na ústavní, správní a trestní právo. Hotové by mělo být v řádu týdnů, závěry ministr předloží Parlamentu. "Nejde o posuzováni viny a trestu v té věci. Je potřeba zkoumat, jestli 400 policistů kvůli třem bývalým poslancům, jedné ženě a dvěma lidem z vojenské kontrarozvědky je zdůvodnitelný zásah ozbrojených sil v budovách vlády a dalších budovách soukromých osob," řekl ministr. Podle Blažka vláda jeho návrh jednomyslně podpořila.

Ministr chce také nechat přezkoumat, jestli bylo odposlouchávání nejbližších spolupracovníků premiéra přiměřené a v souladu s předpisy. Dodal, že je znepokojen, že se do médií dostávají fakta z trestních spisů. Požádal prý kvůli tomu i nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby učinil taková opatření, aby informace neunikaly. Kvůli obvinění Nagyové, která byla šéfkou kabinetu Petra Nečase, premiér v pondělí rezignoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …