Ministr Brabec se ohlédl za státním svátkem: Porušíte zákon a dostanete vyznamenání

30.10.2015 6:48

Šéf rezortu životního prostředí Richard Brabec (ANO) byl velmi překvapen, když viděl, že státní vyznamenání dostane také někdejší ředitel Národního parku Šumava Jiří Mánek. Ten v předvolební kampani podporoval prezidenta Miloše Zemana a dlouhodobě se s ním shoduje v názoru, jak postupovat proti kůrovci v národním parku – pilou. Brabec však připomíná, že Mánek porušil zákon.

Ministr Brabec se ohlédl za státním svátkem: Porušíte zákon a dostanete vyznamenání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec v pořadu OVM

„Pro mě se zase pan ředitel Mánek tak nevyznamenal. Za jeho fungování správa porušila v několika případech zákon, vznikly černé stavby, zaplatili jsme desetitisíce korun na pokutách a hrozí nám významné pokuty v milionových částkách zejména za rekonstrukci restaurace na Březníku, která byla nezvládnutá,“ vyjmenoval Brabec pro MF Dnes.

Připomeňme, že právě Brabec odstranil Mánka z funkce ředitele NP Šumava, neboť ho nepovažoval za dostatečně schopného. I dnes je šéf rezortu přesvědčen, že mnozí jiní lidé udělali pro Šumavu víc než Mánek. Možná jen mají jiný názor na dění na Šumavě než prezident Miloš Zeman, nebo ho nepodpořili v přímé volbě prezidenta. O tom lze jen spekulovat, protože výběr vyznamenaných je v rukou hlavy státu. Připomeňme, že Zeman vstupoval do dění na Šumavě ještě v době, kdy byl toliko „důchodcem z Vysočiny“. Z úst dnešního prezidenta již před lety zaznělo, že na Šumavě je třeba chránit člověka.

Jeho mluvčí Jiří Ovčáček jakoukoli kritiku odmítá a zdůrazňuje, že Mánek dostal vyznamenání za to, že se rozhodl proti kůrovci v národním parku aktivně zasáhnout, neboť se domníval, že Šumava prožívá kůrovcovou kalamitu tisíciletí. Ta by přirozenou cestou skončila až v okamžiku, kdy by kůrovec vyjedl všechno „chutné dřevo“.

Mánek Zemana podpořil také v předvolební kampani v přímé volbě prezidenta, kdy prohlásil, že Zeman přistupuje citlivě k řešení problémů NP Šumava, zatímco jeho tehdejší protikandidát Karel Schwarzenberg (TOP 09) všechno hodnotí jen vzdáleným pohledem z Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…