Ministr Brabec slibuje novou legislativu k Šumavě i dalším parkům. Ruku nabízí i obcím

22.03.2014 20:42

Vyřešení problematiky Národního parku Šumava by mělo být připraveno do konce letošního roku. Podle serveru Prvnízprávy.cz to uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Nemusí to ale nutně znamenat přijetí zákona.

Ministr Brabec slibuje novou legislativu k Šumavě i dalším parkům. Ruku nabízí i obcím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Michal Chovanec s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem

„Nová legislativa, která má nastavit jasná pravidla, by měla být připravená do konce letošního roku,“ cituje server Brabce. „Legislativní řešení nemusí ještě znamenat, že to bude přímo zákon o Národním parku Šumava. Znamená to určitou kombinaci zákona a určitých, řekněme, vyhlášek, aby se některé věci dostaly tam, kam patří, právě do té podzákonné normy. Ten zákon, jak je dnes navrhován, obsahuje celou řadu podrobností, které nejsou adekvátní,“ uvedl Brabec.

Svaz měst a obcí ČR podle jeho předsedy Dana Jiránka zastává názor, že vyhlašování a úprava chráněných území je možná pouze tehdy, když s ní souhlasí všechny obce, jichž se týká. Proto by podle něj měl být zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny nově doplněn o ustanovení, že národní parky lze vyhlašovat jen za předpokladu dohody s dotčenými obcemi včetně stanovení výše kompenzace.

Zdá se, že zmíněný požadavek má velkou šanci na prosazení.  Ministr Brabec totiž považuje za naprosto zásadní, že Svaz měst  a obcí ČR musí být zapojen do jednání o úpravách stávajících i ke vzniku zcela nových právních předpisů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…