Ministr Chovanec pronesl varování před mnohem větší migrační vlnou: Byl jsem v Keni a Zanzibaru...

01.10.2016 17:01

REPORTÁŽ Nic se neděje a navíc Němci prý pochopili. Migrační vlna, kterou jsme zažili loni, může být časem vnímána podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jako velmi slabá. „Migrační vlny, které mohou přicházet právě z oblasti Afriky, mohou být výrazně větší,“ uvedl Chovanec na debatě s občany v Novém Jičíně. K otázce migrační krize také řekl: „Asi bychom se nebránili jako Česká republika, kdyby prokazatelně do Evropy přišlo 100 tisíc uprchlíků, prokazatelně registrovaných, prověřených, tak určitě tato země nebude mít problém na své území nějakou část lidí přijmout. Vzpomeňte si na dobu Balkánských válek.“

Ministr Chovanec pronesl varování před mnohem větší migrační vlnou: Byl jsem v Keni a Zanzibaru...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

„Snažím se s lidmi mluvit a vysvětlovat některé věci, protože naše média mají krásnou tendenci věci říkat tak z poloviny pravdivě a někdy ani to ne,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec na besedě o imigraci v Novém Jičíně. „Migrační krize už přestává lidi trošičku zajímat, protože se vše zklidnilo, počty klesají. Jeví se jako věc, která je na ústupu a kde potenciál ohrožení pro lidi je menší,“ ujistil. Popsal také svůj pocit zadostiučinění, který prožil v Berlíně, kde spolkový ministr vnitra prohlásil, že se z minulého roku velmi poučili. „Důležitý je výsledek a ten je, že Spolková republika začala konečně od politiky vítání přecházet k politice zdravého rozumu,“ zmínil také ministr Chovanec. „Spolková republika pochopila. Z politiky preclíku na nádraží přešla k racionální úvaze a k racionálnímu pohledu na věc. Začínají vytvářet precizní systém návratové politiky pro lidi, kteří tam jsou a nezískávají u nich azyl.“

Chovanec: S Tureckem máme dohodu, Turecko vydrží

Téma migrace skončené není. I to dále konstatoval ministr, který zhodnotil, že většina jevů se cyklicky opakuje. Útěky za lepším životem byly vždy – a budou pokračovat. „S Tureckem máme dohodu, Turecko vydrží. V současné době ten příchod migrantů z Turecka do Evropy je v řádech stovek denně,“ doplnil.

Otázkou ovšem je, jak bude řešen bezvízový styk. A zopakoval své stanovisko, že nejdřív budou muset Turci splnit všechny podmínky. „Moc se nehovoří o tom, že součástí balíčku bezvízového styku je i bezvízový styk pro Ukrajinu, Gruzii a Kosovo. Jak Gruzie, tak Kosovo jsou země, které jsou bezpečné pro všechny státy Evropské unie. Jejich občané, i kdyby žádali na území kteréhokoli státu EU, z 99,9 procent azyl nezískají a budou vraceni zpátky,“ vysvětlil ministr rozdíl, že na azyl mají nárok lidé, kteří jsou ve své domovině ohroženi.

Podle Chovance nelze očekávat, že by se rozproudila migrace přes balkánskou cestu v takovém rozsahu, jakého jsme byli svědky. Upozornil i na ukrajinsko-polské hranice, které se snaží přecházet občané Kavkazu, Čečenci a další z bývalých zemí Sovětského svazu.

Do Evropy míří lidé z Afriky. Přibývá Egypťanů

Největší nárůst a problematičnost trasy do Evropy je z Libye směrem do Itálie. „Trasa se oživuje, počet lidí se zvyšuje. Nedávno jsem byl v Keni a Zanzibaru. Když se podíváte na obrovský počet mladých lidí, kteří vycházejí ze škol…,“ pokračoval Chovanec s tím, že populační exploze je tam viditelná a hrozí vysoká nezaměstanost. „Tito mladí lidé budou hledat zajištění své existence kdekoli jinde, jen ne doma. Pravděpodobnou cestou, kterou půjdou, je, že zamíří do Evropy. Tyto africké země, které své občany nevyhánějí, není tam válka – příkladem jsou země Magrebu –, téměř nepřijímají zpátky své občany. Evropa se musí zamyslet nad tím, co s tím,“ popsal. „My jsme to říkali partnerům jednoduše. Všem těmto zemím poskytujeme léta rozvojovou pomoc. Pokud chcete mít práva, pak i povinnosti. K nim patří, že bez jakýchkoli řečí si vezmete svého občana, který je na uzemí Evropy nelegálně,“ vysvětlil s tím, že se stále více objevují v migračním toku Egypťané.

Loňská migrační vlna se může jevit v budoucnu jako slabá

Jak zmínil Chovanec, lidé se budou posouvat z míst nedostatku tam, kde je potravin a vody dost. „V budoucnu se může jevit migrační vlna, kterou jsme zažili loni, jako velmi slabá a nic neříkající, protože migrační vlny, které mohou přicházet právě z oblasti Afriky, mohou být výrazně větší,“ dodal. Dělat se s tím dá jediné – být efektivní při ochraně hranic a v práci s dotčenými zeměmi. „Prorůstově tam investovat a snažit se vytvořit podmínky pro život. Pokud se to nestane...“

„Naprosto signifikantní je, že ať je to sebevětší chatrč, tak je na ní anténa. Myslet si, že nemají informace a nevědí, jak se v Evropě žije, je naivní,“ upozornil ministr vnitra a zdůraznil rychlost šíření informaci přes sociální sítě. Připomenul situaci, kdy kancléřka pozvala Syřany: „Zhruba za půl hodiny, co to vyřkla, to věděli naši Syřané v detenčních zařízeních, které jsme měli. Začali mlátit hrncema o stůl a chtěli pustit,“ upozornil.

Během svého úvodního proslovu také zmínil, že systém kvót nikdy nemohl a ani nemůže fungovat: „Je to nesmysl, slepá cesta. Dnes už to všichni snad chápou. Z vyjádření pana Junckera a paní Merkelové a dalších politiků je zjevné, že cesta kvót není cesta, která by byla naplnitelná.“

Chovanec: Vzpomeňme si na dobu, kdy bylo v České republice 18 tisíc muslimů

„Musíme bránit vnější hranice Evropské unie a být schopní tam poslat naše lidi, dát na to finance,“ zhodnotil situaci Chovanec a ujistil, že všechna z vyjmenovaných řešení se v České republice uplatňují. „Jsme připraveni pomáhat všemi možnými způsoby s výjimkou kvót, protože nefungují. Asi bychom se nebránili jako Česká republika, kdyby prokazatelně do Evropy přišlo 100 tisíc uprchlíků, prokazatelně registrovaných, prověřených, tak určitě tato země nebude mít problém na své území nějakou část lidí přijmout. Vzpomeňte si na dobu balkánských válek. Na dobu, kdy bylo v České republice 18 tisíc muslimů, skoro jsme to nezaznamenali. Ti lidé přišli a většina odešla,“ uvedl Chovanec. Upozornil na to, že tak jak Evropská komise informovala o kvótách, vyvolala obrovskou nevoli. „Migrace není potřeba se bát, na druhou stranu je potřeba ji mít pod kontrolou, být obezřetní a vědět, koho si pouštíme domů,“ dodal. Hovořil pak o pocitu frustrace u druhé nebo třetí generace lidí, kteří do Evropy přišli.

Hejtman Novák: V uprchlickém táboře mají 13 lidí. Jeden z nich přišel z USA

Na besedu přišel také hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD), který k problematice bezpečnosti a migrace zmínil: „Loni v létě nám tady vzniknul tábor ve Vyšních Lhotách, kdy bylo potřeba rychle otevřít kapacity, které v resortu byly. Kolem toho byla spousta křiku. Jezdil sem Okamura a kdekdo a říkali, že bude Moravskoslezský kraj zaplaven tisíci uprchlíky.“ Konkrétně pak uvedl k současnému stavu: „Teď je tam třináct v uvozovkách ‚uprchlíků‘ a není tam ani jeden Syřan ani Eritrejec. Je tam pět lidí z Ukrajiny, dva Arménci, Kazach, Afghánci. Pobavilo mě to, že je tam jeden člověk ze Spojených států.“ Situaci ale v kraji podle hejtmana podceňovat nehodlají.

V debatě se lidé ptali na program ČSSD, ve kterém figurují také informace o multikulturalismu. „Proč bychom měli vůbec někoho přijímat?“ zaznělo v části položené otázky, kde jeden z místních občanů poukazoval na problematiku terorismu a stavění plotů. Dotyčný se také zajímal, proč se vyčleňuje na integraci půl miliardy. Chovanec ujistil, že se jedná o běžný stav, který trvá patnáct let, protože prostředky na integraci jsou vydávány kontinuálně bez ohledu na migrační krizi. „Sám za sebe nepodporuji žádnou neřízenou migraci,“ konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …