Ministr Chovanec prý tlačil na odchod šéfky plzeňské fakultní nemocnice, ta opravdu končí

24.06.2014 9:09

Ministr vnitra Milan Chovanec se prý naštval, když ředitelka plzeňské fakultní nemocnice, kde byl operován, naznačila, že za pooperační komplikace si může sám. Ředitelka Jaroslava Kunová teď ze svého místa odchází. Podle informací MF Dnes spolu tyto dvě věci úzce souvisejí, protože Milan Chovanec údajně tlačil na ministra zdravotnictví, aby do Plzně poslal kontrolu, nebo ředitelku rovnou odstavil z funkce.

Ministr Chovanec prý tlačil na odchod šéfky plzeňské fakultní nemocnice, ta opravdu končí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Ministra vnitra Chovance v Plzni operovali v březnu, odstraňovali mu přebytečnou kůži na břiše. Pak však přišly komplikace a vážná stafylokoková infekce. „V jeho případě bych si uměla představit delší pracovní neschopnost, nicméně chtěl odejít,“ komentovala to tehdy ředitelka Kunová.

Podle MF Dnes právě tato slova odstartovala události, které skončily jejím odchodem z vedení nemocnice. Kunová totiž takto vysvětlovala, proč v případě Milana Chovance došlo k závažným komplikacím.

Podle zdrojů MF Dnes pak naštvaný Chovanec tlačil na kolegu Němečka, aby buď do Plzně poslal kontrolu, nebo Kunovou odvolal. Ministr zdravotnictví Němeček připouští, že si mu Chovanec stěžoval. Popírá však, že by to na odchod Kunové mělo vliv. „To určitě nebyl motiv, který by mě k něčemu takovému vedl. Samozřejmě pan ministr Chovanec nebyl úplně nadšen, jakým způsobem se vyvíjela péče o něj a jaké komplikace nastaly,“ uvedl ministr zdravotnictví. Pro MF Dnes dále uvedl, že si Jaroslavy Kunové velice váží a že z jeho strany vůči ní není nic kritického a dokonce, že si ji dovede představit v roli poradkyně na Ministerstvu zdravotnictví.

Němeček bude muset poslancům vše vysvětlit

Fakultní nemocnice Plzeň přitom pod vedením Jaroslavy Kunové patří k nejlépe hospodařícím v zemi. Odpovídají tomu prý i mzdy lékařů a sester i to, že nemocnice má na účtu stamiliony korun. Proto vynucená rezignace Jaroslavy Kunové vzbudila rozruch ve sněmovním zdravotním výboru. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček tam prý bude muset ledacos vysvětlovat.

Ministr Chovanec podle MF Dnes popírá, že by dělal nějaký nátlak na odchod šéfky Fakultní nemocnice Plzeň. Zdůraznil prý ale, že Kunová je v důchodovém věku a není lékařkou, ale ekonomkou.

I premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se postavil za ministra. „U Milana Chovance takovou reakci nepředpokládám za pravděpodobnou,“ odmítá motiv pomsty Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…