Ministr Chovanec v Událostech, komentářích: Evropa by měla začít brát vážně ochranu svých hranic. Upřímně, dosud pro to neudělala nic

17.11.2015 6:19

Ministr vnitra Milan Chovanec promluvil večer v pořadu Události, komentáře, kde zhodnotil nynější situaci ohledně vyšetřování událostí v Paříži. České republice podle něj nyní žádné nebezpečí zvenčí nehrozí a policie se spíše chystá na dohlížení na bezpečnost při demonstracích v Praze 17. listopadu.

Ministr Chovanec v Událostech, komentářích: Evropa by měla začít brát vážně ochranu svých hranic. Upřímně, dosud pro to neudělala nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

„Nyní probíhají vyšetřování a debata o tom, co bude dál s Islámským státem, nicméně momentálně se připravujeme na 17. listopadu, abychom ho zvládli co možná nejlépe a nejpokojněji,“ řekl ministr vnitra, podle kterého bezpečnostní složky v současné době neevidují žádné informace, které by svědčily o nebezpečí vůči České republice.

„Spolupracujeme v rámci Národního kontaktního bodu s našimi partnery, především s Francií a Belgií, a na základě výměny informací se zjistilo, že minimálně jedna z osob, která stála za Paříží, má v minulosti co do činění s Českou republikou, a z té informace jasně plyne, že ta osoba byla před pěti a sedmi lety v hledáčku bezpečnostních složek Francie,“ uvedl a dodal, že je IS schopen v budoucnosti zopakovat něco podobného, jako byly Charlie Hebdo a páteční Paříž, ale údajně není informace, že by se něco chystalo v řádu několika následujících dnů a týdnů ani v České republice a Evropě.

Proti verbálním projevům policie zítra nepůjde

„Bylo by to tak, jak by se dohodly Bezpečnostní rada státu, jaké by bylo doporučení i našich tajných služeb a Policie České republiky. Nevylučuji, že je v některém okamžiku ta medializace prospěšná,“ řekl a vysvětlil, že je to v případě, kdy jsou bezpečnostní složky díky medializaci schopny eliminovat rizika pro občany. „Už v minulosti jsme toho byli svědky, a to jak v České republice, tak i v Evropě,“ dodal.

Podle něj se  policie v současné době připravuje na zítřejší 17. listopad, tak aby nemohly určité extremistické skupiny zneužít tento významný den. „Jde o hlavní město Praha, kde bude soustředěna veškerá pozornost,“ uvedl s tím, že jde o extrémní skupiny, které byly už dříve popsány v médiích. „Nemáme ambici jít proti verbálním projevům, ale pokud se někdo uchýlí k jiné nedovolené formě, musí počítat s tím, že reakce policie bude okamžitá,“ varoval Chovanec v České televizi.

Nepoučili jsme se z Charlie Hebdo

V závěru se ministr vnitra ještě vyjádřil k možnému zavření vnější hranice schengenského prostoru. „My to prosazujeme od samého začátku. Chceme, aby Evropa začala bránit své vnější hranice, po Charlie Hebdo a bezpečnostních jednáních to bylo jasné: Evropo, začni vážně brát své vnější hranice, ale bohužel až do nynějšího útoku v Paříži se to nestalo,“ uvedl Chovanec v pořadu a vysvětlil, že ostraha může byt v modelu Maďarska.

„Já se nebráním technickým zábranám, ale nebráním se ani tomu, aby Evropa měla jasně vymezené vstupy, kde by se dalo jasně zjistit, kdo k nám přichází,“ řekl na závěr a dodal, že na současný problém bylo zaděláno už dávno předtím. „Toto je druhá nebo třetí generace, která se radikalizuje tím, že nesrostla s novou zemí, nesrovnala se s kořeny. My novou migrační vlnou můžeme zadělávat na podobný problém za patnáct, dvacet let při další generaci, protože ti lidé sem přicházejí s vidinou vstupu do ráje,“ vyzval Chovanec k řešení tohoto problému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…